Газпром має намір переглянути бюджет на 2009 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром має намір переглянути бюджет на 2009 рік

Енергетика
454
Російський газовий концерн "Газпром" уже визнав, що може переглянути бюджет на 2009 рік. Порівнявши ці дані із сьогоднішньою кризовою дійсністю, експерти пообіцяли монополії фінансову дірку мінімум на 200 млрд рублів.
Газеті "Ведомости" удалося довідатися деякі його параметри. Газпром розкриває лише загальний план по доходах, закладений у чинний бюджет, - 3,7 трлн рублів (прийнятий радою директорів у грудні 2008 року).
У сумі тільки Росія, Україна і Білорусія повинні були дати 1,33 трлн рублів виторгу, випливає із цифр, названих джерелами видання. Але тепер навряд чи дадуть: після прийняття бюджету Газпрому уряд Росії змінив темпи індексації тарифів на цей рік, контракт із Україною був підписаний лише в січні 2009 року і зовсім на інших умовах (і за обсягами, і за цінами), а Білорусія добилася зміни формули ціни на газ.
Тільки в результаті перерахованих змін Газпром недорахується 197-231 млрд рублів доходів від поставок на ці три ринки, підрахували директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін і аналітик Unicredit Securities Ілля Балабановський.
Правда, ці втрати може компенсувати Європа: курс долара, закладений у бюджеті Газпрому, - 31,9 рубля за долар, новий прогноз Мінекономрозвитку - 35,1 рубля за долар. Але розрахунки Балабановського показують, що через зниження обсягів (він чекає мінус 8% до бюджету) європейський виторг однаково може впасти ще приблизно на 26,5 млрд рублів.
Ці цифри дозволяють припустити, наскільки Газпрому тепер потрібно зрізати витрати, насамперед - інвестпрограму. Зараз план інвестпрограми Газпрому - 920,4 млрд рублів. Робочий варіант скорочення - якраз майже на 200 млрд рублів, розповідали напередодні виданню два джерела, близькі до ради директорів монополії.
Від яких проектів Газпром може тимчасово відмовитися, його представники не говорять. Джерело, близьке до компанії, лише уточнює, що головні видатки заплановані на освоєння Ямалу, де вже в 2011 рік повинне бути запущене гігантське Бованенковське родовище.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас