"Ъ": ЄС не допоможе економікам країн Східної Європи і Балтії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ЄС не допоможе економікам країн Східної Європи і Балтії

1295
У Брюсселі пройшов екстрений саміт Євросоюзу, присвячений заходам боротьби з економічною кризою. Зустріч лідерів ЄС у Брюсселі стала прелюдією до наміченого на 2 квітня в Лондоні саміту G20, під час якого ЄС має намір продемонструвати новому президентові США Бараку Обамі єдину позицію щодо проблеми виходу з економічної кризи.
Однак заклики керівництва ЄС виступити єдиним фронтом проти наростаючої економічної рецесії натрапили на численні протиріччя між членами ЄС, нездатними знайти баланс між національними та загальноєвропейськими інтересами.
Напередодні зустрічі в Брюсселі удар по європейській єдності завдав один з ідеологів європейської інтеграції, президент Франції Ніколя Саркозі, що пообіцяв виділити французьким автогігантам Peugeot, Citroen і Renault невідкладну допомогу в розмірі 3 млрд євро в обмін на обіцянку не закривати підприємства і зберегти робочі місця. Плани Ніколя Саркозі викликали вибух обурення в країнах ЄС, що звинуватили Париж в "протекціонізмі", "економічному націоналізмі" і порушенні принципів загальноєвропейського ринку.
Тим часом французький протекціонізм став не єдиною перешкодою на шляху вироблення єдиної позиції ЄС щодо боротьби із кризою. Позицію держав Східної Європи і Балтії, економіки яких виявилися набагато більш уразливими, оприлюднив у Брюсселі прем'єр Угорщини Ференц Дюрчань. Він запропонував Євросоюзу затвердити екстрену програму порятунку економік держав "нової Європи", що передбачає надання їм фінансової допомоги в розмірі 190 млрд євро з ресурсів ЄС, МВФ і Світового банку. При цьому пан Дюрчань намалював перед керівництвом ЄС похмуру картину того, до чого може привести бездіяльність Брюсселя: "економічний крах" і "великі дефолти", що супроводжуються політичними потрясіннями і масовою еміграцією із країн Східної Європи. "У результаті постраждає весь Євросоюз", - попередив він, закликавши європейських колег "не дозволити створити нову залізну завісу і розділити Європу на дві частини".
Одним з вирішальних кроків зі стабілізації національних економік країн Східної Європи і Балтії було б негайне прийняття в зону євро Латвії, Литви, Естонії та Болгарії. Своє прагнення якомога швидше ввійти в зону євро ці країни пояснювали твердою прив'язкою курсу своїх національних валют до євро. Однак старожили ЄС відхилили план порятунку "нової Європи" шляхом виділення їй значної фінансової допомоги і включення в зону євро економік, що переживають нещастя. "Я не думаю, що цей регіон ЄС є чимось особливим, що вимагає виділяти якісь країни. Допомога Євросоюзу повинна носити загальний характер, а не бути розрахована тільки на держави на сході ЄС", - висловив позицію керівництва ЄС нинішній голова Євросоюзу, прем'єр Чехії Мірек Тополанек. Втім, це не перешкодило йому закликати Європу "у боротьбі із кризою дотримуватись принципу солідарності". А неназваний представник ЄС висловився ще більш відверто: "Ніхто не прагне кидати Угорщину, але де взяти такі гроші?"
Сергій Строкань
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас