Інфляція в єврозоні у січні сповільнилась до мінімуму з 1999 р - 1,1% у річному вирахуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в єврозоні у січні сповільнилась до мінімуму з 1999 р - 1,1% у річному вирахуванні

Валюта
298
Споживчі ціни в єврозоні виросли в січні на 1,1% у порівнянні з тим же місяцем 2008 року, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на остаточні дані Статистичного управління Європейського Союзу.
Аналітики також очікували підвищення цього показника на 1,1%.
У грудні минулого року рівень інфляції в річному вирахуванні склав 1,6%.
Падіння цін на нафту і зростання безробіття послаблюють інфляційний тиск, відкриваючи Європейському центрального банку (ЄЦБ) шлях до подальшого зниження базової процентної ставки, яка в цей час становить 2% річних. Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше сигналізував про те, що наступне скорочення ставки може бути почате в березні цього року, і ринок чекає зменшення її рівня як мінімум на 0,5 процентного пункту - до 1,5%.
Європейський ЦБ прагне тримати інфляцію на рівні трохи менше 2%, до грудня минулого року інфляція перевищувала цей рівень протягом 15 місяців.
"Інфляція більше не становить загрози", - відзначає старший економіст ING Bank в Амстердамі Мартін ван Влі.
ЄЦБ, який скоротив ставку на 2,25 процентного пункту з жовтня минулого року, усе ще відстає від Федеральної резервної системи (ФРС) США і Банку Англії за темпами зниження ставок. Американський ЦБ визначив для своєї ставки цільовий діапазон 0-0,25% річних, британський ЦБ у лютому зменшив ставку до рекордно низького рівня 1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас