Нацбанк Азербайджану має намір забезпечити стабільність курсу нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Азербайджану має намір забезпечити стабільність курсу нацвалюти

Валюта
459
Національний банк Азербайджану (НБА) планує забезпечити стабільність курсу національної валюти - маната, заявив голова правління НБА Ельман Рустамов на прес-конференції в п'ятницю.
"У країнах СНД ми спостерігаємо цього року певні процеси девальвації національної валюти. На цьому фонді в Азербайджані спостерігався певний психологічний ажіотаж. Але можу запевнити, що для Азербайджану сьогодні девальвація національної валюти не актуальна, і ми маємо намір забезпечити стабільність маната", - сказав Рустамов.
За його словами, у січні-лютому 2009 року НБА для підтримки стабільності національної валюти продав на валютному ринку $300 млн зі своїх валютних резервів. "Азербайджан має достатні валютні резерви для забезпечення стабільності курсу національної валюти. Ми проаналізували безліч факторів і дійшли висновку, що факторів "за" підтримку стабільності курсу національної валюти більше", - відзначив він.
Рустамов додав, що з початку року курс маната до долара США знизився на 0,5%, тоді як відносно євро, навпаки, зміцнився більш ніж на 9%.
"Стратегічні валютні резерви Азербайджану в цей час в 2,2 рази перевищують обсяг грошової маси в обігу. Крім того, вони (резерви) у два рази перевищують сумарні зобов'язання підприємств Азербайджану, включаючи приватні, розмір прямого і гарантованого зовнішнього боргу - в 5-6 разів. Зокрема, борги приватного сектору становлять $8 млрд, і корекція курсу національної валюти може привести до подорожчання обслуговування цього боргу", - підкреслив він.
Голова НБА додав, що банк буде дотримуватися консервативної політики в управлінні власними валютними резервами. "Сьогодні наша політика заснована на забезпеченні схоронності валютних резервів НБА, а не на прагненні забезпечити прибутковість по них. В 2008 році ми одержали дохід від управління валютними резервами в розмірі $170 млн, але в 2009 році дохід буде значно меншим", - відзначив він.
Рустамов уточнив, що в цей час частина валютних резервів - $236 млн (5-6% від загального обсягу валютних резервів НБА) - перебуває в зовнішньому управлінні.
Як повідомлялося раніше, валютні резерви НБА на 1 січня 2009 року становили $6,137 млрд, стратегічні валютні резерви Азербайджану (з урахуванням коштів Держнафтофонду і Мінфіну) - $18,2 млрд.
Рустамов вважає оптимальною середньорічну інфляцію в 2009 році на рівні 5-6%.
"В останні місяці в Азербайджані спостерігається дефляція, що привело до зниження інфляції до рівня близько 12% у річному вирахуванні. За нашими оцінками, цього року буде спостерігатися інфляція на однозначному рівні. Оптимальною ж я вважаю інфляцію (середньорічну) на рівні 5-6%", - сказав він, відзначивши, що такий рівень зростання цін є прийнятним як для населення, так і для бізнесу.
При цьому Рустамов вважає, що на рівень інфляції, насамперед, буде впливати економічна активність.
"Ми зацікавлені в підтримці високої ділової активності і вважаємо, що проведення грошової емісії позитивно позначиться на підтримці цієї активності", - відзначив він.
Голова НБА повідомив, що Нацбанк у цей час обговорює механізм і обсяги грошової емісії. При цьому він вважає, що проведення грошової емісії позитивно відіб'ється на обсязі грошової маси в обігу і кредитуванні реального сектору економіки. "Цього року банки повинні погасити по зовнішніх кредитах $1,5 млрд. Вивід з обігу такої суми негативно позначиться на реальному секторі", - підкреслив він.
Рустамов додав, що в січні-лютому 2009 року обсяг грошової маси в обігу знизився на 15%. "Це зниження пов'язане із сезонним характером. За аналогічний період минулого року спад обсягу грошової маси в обігу склав 10%", - сказав він.
Як повідомлялося раніше, за даними Держкомстату, у січні 2009 року дефляція в Азербайджані склала 0,6%, інфляція в річному вирахуванні - 11,9%.
Середньорічна інфляція в Азербайджані в 2008 році склала 20,8% при прогнозі уряду 16-17%. Прогноз на 2009 рік становить 12-14%. На 2009 рік уряд Азербайджану прогнозує середньорічну інфляцію на рівні 12-14%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас