Продавці продовжують домінувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавці продовжують домінувати

Фондовий ринок
400
За підсумками четверга індекс ПФТС знизився на 0,74% - до позначки 218,92 пункту. Обсяг торгів склав 15 млн. грн.
Ринок продавців продовжує домінувати навіть незважаючи на позитивне зовнішнє тло",- розповідає керуючий директор з продажів і нових ринків інвестиційної компанії "Сократ" Костянтин Лісничий. За його словами, плани президента США Барака Обами щодо наданню фінансовому сектору додаткової підтримки розміром у $750 млн., а також щодо рекордного скорочення дефіциту держбюджету викликали зростання індексів у Європі до 3,3% і в США - до 1,8%. "У той же час після зниження рейтингу України агентством S&P на 2 пункти інвестори з вітчизняних паперів побоюються масових дефолтів і подальшої девальвації гривні,- зазначає він.- Найстійкіші тримають, основна маса продає".
За словами фінансового аналітика компанії "АРТ-капітал" Дарини Терещук, негативний тиск на ринок здійснювало також зниження довгочасних та короткочасних кредитних рейтингів "Альфа-Банку Україна", Кредобанку та Укрсоцбанку з "В/В" до "ССС+/З" у зв'язку зі зниженням суверенних рейтингів України, що відображає зростаючі ризики невиконання умов угоди між Україною і МВФ про надання стабілізаційного кредиту. "Деяке хвилювання викликало й те, що "Газпром" не виключає можливості скорочення поставок газу Україні 8 березня, якщо за день до цього "Нафтогаз" не розплатиться за поставлене в лютому паливо",- роз'ясняє вона. "Нафтогазу" терміново необхідно знайти $400 млн., інакше наступного разу платити доведеться авансом.
Серед блакитних фішок подешевшали акції "Дніпроенерго" - на 12,5%, "Західенерго" - на 9,58%, Укрсоцбанку - на 3,57%, тоді як зросли папери Алчевського меткомбінату - на 5,26%, "Азовсталі" - на 4,31%, Єнакіївського метзаводу - на 2,41%.
"Котирування акцій лідера торгів цього дня - "Дніпроспецсталі" - збільшилися на 65,2% (до 1900 грн. за акцію), а в загальному обсязі торгів частка її акцій досягла більше третини (5,7 млн. грн.)"- зазначив голова правління ФК "Автоальянс-інвест" Дмитро Тараненко. За його словами, папери "Дніпроспецсталі" як і раніше залучають інвесторів. У середині лютого керівництво цього металургійного підприємства заявило про придбання нової шліфувальної лінії за EUR2,2 млн. для обробки прокату виробництва компанії Loeser (Німеччина), що дозволить знизити шорсткість поверхні продукції в 7-10 разів і призведе даний показник у відповідність із вимогами європейських споживачів. Введення нової лінії в експлуатацію заплановано на квітень 2009 р.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас