ДПАУ: Незаконною конвертацією коштів займається понад 50 українських банківських установ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ: Незаконною конвертацією коштів займається понад 50 українських банківських установ

Валюта
2054
Незаконною конвертацією коштів займається більше 50 українських банківських установ, повідомила прес-служба Державної податкової адміністрації України (ДПАУ).
"Ми встановили понад 50 банків і їх філій, які були задіяні в незаконній конвертації коштів. У цілому, валютні кошти переказувалися на рахунки деяких банків Латвії, Литви, Кіпру і Киргизстану", – вказується в прес-релізі.
Згідно з ним, на базі банківських установ створені найбільш потужні постійно діючі канали виведення валютних коштів сумнівного походження за межі України.
За даними ДПАУ, в 2008 році за схемами, пов'язаними з розрахунками за імпорт продукції без ввезення з-за кордону, перераховано $2,7 млрд. За схемами повернення портфельних і прямих інвестицій торік перераховано $4,6 млрд, тоді як покупки валюти для формування відкритої валютної позиції - $9,8 млрд (з них $7,5 млрд – в IV кварталі 2008 року).
У цілому, згідно із прес-релізом, протягом минулого року для незаконного виведення за кордон і для проведення спекулятивних операцій на валютному ринку було придбано майже $17,5 млрд.
Згідно із прес-релізом, ДПАУ готова сприяти Нацбанку України в питанні контролю над валютними операціями. "На сьогодні ДПАУ не бере участі в контролі над купівлею валюти, що дає можливість виводити валюту за кордон під сумнівні фінансові операції", - підкреслюється в прес-релізі.
Крім того, за даними податкової, в 2008 році викрито 100 "конвертаційних" центрів (у січні-лютому-2009 - вісім) і припинена діяльність 520 фіктивних суб'єктів господарювання. Загальний обіг незаконний конвертованих коштів торік склав понад 5 млрд грн, відзначено в прес-релізі.
"Ми володіємо інформацією про більш ніж три тисячі підприємств, які користувалися послугами конвертаційних центрів. І ця інформація буде взята до відома нашими ревізорами під час здійснення перевірок", – резюмується в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас