Європейські індекси виросли в четвер уперше на цьому тижні, підйом склав 2-3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси виросли в четвер уперше на цьому тижні, підйом склав 2-3%

Фондовий ринок
214
Позитивний вплив на ринок зробила новина про те, що UBS AG призначив на посаду головного виконавчого директора колишнього керівника Credit Suisse Освальда Грюбеля для відновлення довіри до банку. Крім того, Royal Bank of Scotland (RBS) оголосив про менш значний збиток, ніж очікувалося, повідомило агентство Bloomberg.
"Ми дуже позитивно дивимося на RBS, їх керівництво прекрасно упоралося з роботою, - зазначив ринковий аналітик MF Global Ltd. Мейнус Крэнни. - І зміни в керівництві UBS виглядають багатообіцяючими".
Підвищенню котирувань наприкінці торгів також сприяло підтвердження прогнозу прибутку IBM на поточний фінансовий рік.
Індекс Dow Jones Stoxx 600 додав у четвер 2,2% після того, як напередодні завершив день на мінімальній позначці з березня 2003 року. З початку поточного року індикатор втратив 11%.
Ціна акцій UBS злетіла в четвер на 16%. Грюбель, який змінить Марселя Ронера на посаді гендиректора UBS, зміг повернути Credit Suisse прибутковість після двох років збитків на початку десятиліття, інвестори сподіваються, що він врятує ще один швейцарський банк.
Британський RBS, найбільший контрольований державою банк країни, додав 26% вартості. Чистий збиток банку за 2008 рік склав 24,1 млрд фунтів стерлінгів ($34,3 млрд). Аналітики очікували більш істотного збитку - 25,9 млрд фунтів стерлінгів. Керівництво банку попереджало про можливий збиток розміром у 28 млрд фунтів стерлінгів.
RBS також оголосив про масштабну реструктуризацію і страхування його активів урядом Великобританії на 325 млрд фунтів стерлінгів ($462 млрд). Банк заплатить за право участі в програмі страхування банківських активів привілейованими акціями на 6,5 млрд фунтів стерлінгів. Міністерство фінансів Великобританії додатково придбає привілейовані акції банку на 13 млрд фунтів стерлінгів.
"Ринок став більш впевненим у тому, що банки зможуть утриматися на власних ногах, - зазначає фондовий керуючий Clariden Leu Томас Шудель. - Ми можемо побачити втішливе ралі".
Акції британських банків Lloyds і Barclays подорожчали відповідно на 31% і 7% після того, як уряд Великобританії оголосив про надання страхування від збитків тим банкам, активи яких перевищують 25 млрд фунтів стерлінгів, за певну комісію.
Вартість паперів нідерландської банківсько-страхової групи ING злетіла на 20% на тлі заяви Яна Хоммена, який повинен очолити компанію в найближчі місяці, про те, що поточна ціна акцій не відображає потенціал групи. Заява Хоммена було викликано тим, що за 8 сесій до четверга ING втратила 42% ринкової капіталізації.
Курс цінних паперів німецької Allianz, найбільшого страховика Європи за величиною ринкової капіталізації, підскочив на 13%, незважаючи на повідомлення про збиток у четвертому кварталі. Головний виконавчий директор компанії Михаель Дікман запевнив інвесторів у фінансовій міцності страховика.
Ціна акцій BASF піднялася на 8,1%. Найбільша хімічна компанія світу прискорить закриття заводів і звільнить не менш 1,5 тис. співробітників після завершення зі збитком першого кварталу за сім років.
У той же час котирування паперів Deutsche Post опустилися на 5,9%. Чистий збиток німецької поштово-логістичної компанії, найбільшої в цьому сегменті в Європі, у четвертому кварталі виявився гіршим за очікування аналітиків. Крім того, Deutsche Post скоротить розмір дивідендів і прогнозує подальше падіння обсягів перевезень в 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас