Ющенко: Черговий транш МВФ у 2009 році дозволив би збалансувати дефіцит бюджету України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Черговий транш МВФ у 2009 році дозволив би збалансувати дефіцит бюджету України

Кредит&Депозит
910
Черговий транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) в 2009 році дозволив би збалансувати дефіцит бюджету України. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з послами країн Великої сімки. Президент підкреслив, що якби Україні, наприклад, у лютому вдалося одержати черговий транш від МВФ у розмірі 1,9 млрд. дол., то це дозволило б покласти початок активній роботі зі збалансування дефіциту бюджету.
В.Ющенко навів статистичні дані про те, що в січні в Україні зафіксоване скорочення імпорту товарів на 50,7%, експорту – на 32,7% у порівнянні із січнем 2008 року.
За його словами, на тлі коректування обмінного курсу, яке проводилося з жовтня 2008 року, і зменшення внутрішнього та зовнішнього попиту Україна в січні вперше мала позитивне сальдо рахунку поточних операцій як по товарах, так і по послугах.
На думку Президента, вирішення цієї проблеми дозволяє сьогодні зосередитися на питанні стабілізації на ринку фінансових операцій, і не останню роль у цьому може зіграти кредит МВФ.
Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України в січні 2009 року склав 2,3 млрд. дол., позитивне сальдо поточного рахунку – 500 млн. дол. Про це повідомив учора перший заступник, в. о. голови Національного банку України Анатолій Шаповалов.
За його словами, досягнути позитивного сальдо поточного рахунку вдалося за рахунок зниження імпорту внаслідок девальвації гривні. При цьому А.Шаповалов відзначив, що досягнути позитивного сальдо всього платіжного балансу поки не вдається через те, що існує відтік по фінансовому рахунку.
За інформацією А.Шаповалова, негативне сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу України в 2008 році, за попередніми оцінками, збільшилося в порівнянні з 2007 роком (5,3 млрд. дол.) більш ніж у два рази – до 11,9 млрд. дол. За його словами, у першу чергу, зростання негативного сальдо поточного рахунку відбулося за рахунок збільшення дефіциту зовнішньоторговельного балансу до 16 млрд. дол.
Довідка. Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи. У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.
У той же час 9 лютого голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує в найближчі тижні повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.
13 лютого МВФ, враховуючи значний дефіцит державного бюджету, закликав Україну до твердого кризового менеджменту. Як повідомив представник МВФ Девід Гоулі, "дискусія з українським керівництвом щодо необхідності обмеження дефіциту бюджету триває".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас