НБУ проведе перший валютний аукціон для підтримки позичальників 27 лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ проведе перший валютний аукціон для підтримки позичальників 27 лютого

Валюта
9241
Національний банк України (НБУ) проведе перший цільовий валютний аукціон для підтримки позичальників 27 лютого, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.
"Для полегшення кредитного гніту на населення НБУ береться за проведення цільових аукціонів із продажу валюти банкам під потреби їх клієнтів-фізичних осіб у погашенні кредитів. Ухвалене рішення проводити такі аукціони по п'ятницях. Перший з них відбудеться 27 лютого, про що вже проінформовані банки", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.
За його словами, мова йде про надання фізособам можливості купувати валюту в банків для погашення кредитів за пільговим курсом.
Як повідомлялося, раніше НБУ допускав можливість проведення таких аукціонів лише починаючи з наступного тижня. У центральному банку очікують, що такий крок дозволить зняти напругу з готівкового валютного ринку.
За даними Нацбанку України, населення з початку поточного року придбало $3 млрд, а продало $1,3 млрд через необдумані заяви і дії низки політиків. Зокрема, у лютому населення купило на $1,2 млрд більше, ніж продало, тоді як у січні – на $575 млн.
На початку лютого курси купівлі/продажу готівкових доларів на валютному ринку перебували на рівні, близькому до 7,98-8,31 грн/$1, однак до середини місяця досягли рівня 9,20-9,70 грн/$1. З 25 лютого гривня почала відігравати в долара втрачені позиції на готівковому ринку: 26 лютого з ранку курс повернувся до рівня 8,50-9,20 грн/$1.
Мінімальна вартість гривні на українському готівковому валютному ринку була зафіксована в середині грудня 2008 року, коли курси купівлі/продажу вийшли до рівня за 9,25/10,70 грн/$1.
Як повідомили оператори ринку, НБУ в листі (N13-421/1163-2889) заявив про намір продавати на аукціоні 27 лютого долари під потреби позичальників-фізосіб, які повинні погасити кредити не пізніше 4 березня 2009 року.
Згідно з листом, банки будуть передавати в НБУ реєстри позичальників із вказівкою даних про фізосіб, номерів кредитних договорів, сум кредитів і дат їх погашення.
"У випадку купівлі інвалюти вповноваженим банком відповідно до реєстру, куплена валюта зараховується на субрахунок позичальника і направляється на погашення кредиту", - відзначається в листі.
Мінімальна сума заявки на валютний аукціон - $1 млн. "Сума заявки від банку повинна бути сформована на підставі необхідності проведення щомісячних платежів по кредитах (за лютий)", - відзначається в листі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас