"Ъ": Пільгове погашення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пільгове погашення

Валюта
10220
Нацбанк спробував знизити ажіотажну скупку доларів населенням. Учора після зустрічі з керівниками найбільших банків в. о. голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що на наступному тижні фізичні особи зможуть купувати валюту для погашення кредитів за курсом інтервенцій Нацбанку. Для цього банки повинні будуть подавати в НБУ графіки платежів по таких кредитах і купувати валюту на аукціонах. Банкіри вважають, що НБУ тепер набагато швидше витратить резерви, тому що банки вже придумали схему, за якою будуть купувати валюту прозапас.
Різке зростання курсу долара, який на готівковому ринку дійшов до 10 грн/$, і демонстрації позичальників біля Нацбанку змусили НБУ заявити, що він знайшов нову можливість змусити валюту подешевшати. Учора в. о. голови НБУ Анатолій Шаповалов зібрав керівників найбільших банків і представників мітингувальників для оголошення своєї ініціативи. "Ми домовилися з банками, що вони дадуть нам інформацію щодо щоденного погашення валютних кредитів, ми введемо план рахунків, які ми могли б відслідковувати, і будемо проводити цільові аукціони із продажу валюти для погашення кредитів за курсом інтервенцій (7,9 грн/$)", - повідомив він журналістам.
На його думку, це дозволить знизити попит на валюту з боку населення, на який найбільший вплив має "психологічний фактор і висловлювання 'експертів'". Економічних причин девальвації нема, впевнені у НБУ. У лютому щоденні надходження експортного виторгу виросли до січня на 16,6%, а попит на валюту - усього на 10%. "Це буде одним із кроків, щоб люди не бігали по обмінних пунктах і зривали курс, - вважає чиновник. - Адже долар - той же товар, ціну якого формує пропозиція та попит".
За словами Анатолія Шаповалова, населення незабаром зможе купувати валюту на погашення кредитів за "спецкурсом". "Банки створили робочу групу, щоб відпрацювати механізм, - відзначив він. - Коли вона закінчить роботу, я не знаю. Якщо за три дні, то цільові аукціони будуть уже на наступному тижні". Щоб підсилити падіння долара, НБУ скоротить удвічі відкриту валютну позицію (норматив Н13 - до 30% капіталу) і зменшить гривневе резервування під валютні кредити.
Варто відзначити, що безготівковий і готівковий курс долара вже почав падати, поки керівники банків були "на килимі" у НБУ. За даними інформаційно-дилінгової системи Ukrdealing, валютний ринок, відкрившись на рівнях 9,1/9,35 грн/$, досяг піка о 12.06 - 9,1833/9,4470 грн/$. О 13.00 відбулося різке зниження котирувань, і до закриття курс досяг 8,46/9,25 грн/$. Нацбанк виходив із традиційними 7,7/7,9 грн/$.
Банкіри говорять, що нові адміністративні заходи вплинуть на валютний ринок. "Звичайно, важко буде позбутися половини валютної позиції, тому що всі банки зірвуть нормативи, - говорить директор казначейства одного з найбільших банків. - Але в короткому періоді це збільшить пропозицію валюти на ринку". Однак до ініціативи подачі списків погашень у НБУ банкіри ставляться скептично. "Нацбанк одержує від нас щоденну інформацію, включаючи валютний розмір іпотечного портфеля, по якому зараз найбільше проблем у погашенні, - говорить заступник голови великого іноземного банку. - Не потрібно ніяких робочих груп.
Те, що обговорювалося, можна просто замінити рішенням НБУ про продаж валюти не тільки для імпортних контрактів, але й для погашення кредитів фізосіб. Ця заява - реверанс убік населення". Валютні кредити населення склали на 1 лютого $25,35 млрд, тоді як резерви Нацбанку - $28,82 млрд.
Крім того, банкіри припускають масові спекуляції з купівлею за "спецкурсом" не тільки з боку НБУ, але й з боку банків. "Коли Нацбанк говорить, що для когось існує дешевий курс, то всі відразу стануть позичальниками з іпотеки, - пояснює один зі скарбників. - Я візьму іпотеку у своєму банку, куплю долари як для погашення, а потім продам їх за іншим курсом. А якщо до мене прийде VIP-клієнт із проханням зробити таку покупку, то я, звичайно, зроблю для нього все можливе.
Адже Нацбанк не зможе проконтролювати платежі кожного клієнта, а тільки баланси портфелів". Інший банкір говорить, що обсяг валюти, проданої НБУ за поданими списками, буде не збігатися з реальними обсягами погашення кредитів: деякі клієнти затримують платежі, а інші - приходять погашати завчасно.
Тому, якщо всі захочуть швидко погасити борги або з'являться схемні "позичальники", НБУ доведеться продавати більше валюти. "Це додатково натисне на резерви НБУ", - впевнений директор казначейства "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас