Європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 опустився в понеділок до мінімуму за 6 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 опустився в понеділок до мінімуму за 6 років

Фондовий ринок
156
Фондові індекси в Європі знижувалися в п'ятницю і понеділок, при цьому значення Dow Jones Stoxx 600 упало в понеділок на 0,9% - до мінімальної позначки з березня 2003 року, повідомило агентство Bloomberg. Інвестори побоюються, що урядові заходи не зможуть запобігти посиленню рецесії в економіці США і ЄС.
Минулого тижня Dow Jones Stoxx 600 втратив 7,5% на очікуваннях погіршення результатів фінансової діяльності компаній в усіх галузях економіки. З початку 2008 року індекс обвалився на 52%.
"Настрій надзвичайно кепський, - заявив головний аналітик Brewin Dolphin Securities Майк Ленхофф. - Тиск на фондові ринки поновився".
Фондові ринки Європи знизилися в понеділок у середньому на 0,8-1%, 15 з 18 національних фондових індексів продемонстрували падіння.
Котирування акцій автовиробників Renault і Fiat обвалилися після того, як агентство Moody's урізало їх кредитні рейтинги до рівня нижче інвестиційного через "украй негативний вільний грошовий потік" в 2008 фінансовому році.
Папери Renault подешевшали на 11%, рейтинг знижений з "Ваа2" до "Ва1". Fiat втратив 5,6% ринкової капіталізації на тлі зниження рейтингу з "Ваа3" до "Ва1".
Вартість цінних паперів Valeo SA, другого за розмірами виробника автозапчастин у Франції, обвалилася на 11% після додавання компанії в список " продажу, що рекомендується наполегливо," (conviction sell) Goldman Sachs.
Фінансові регулятори в понеділок пообіцяли додати ліквідності провідним американським банкам, щоб запобігти їх краху. На цьому тижні почнуться перевірки достатності капіталу фінкомпаній США.
"Зберігається високий ступінь непевності щодо можливої націоналізації банків у США. Доти поки в нас не з'явиться більше інформації, ринок буде дуже волатильним", - стверджує менеджер Clariden Leu Томас Шудель.
Другий за розмірами кредитор місцевих урядів і органів самоврядування Dexia втратила в понеділок 12% ринкової вартості.
Акції банку UBS, який більше за інші фінкомпанії Європи потерпів внаслідок кризи, подешевшали на 9,1%. Найбільший швейцарський банк піде на нечуваний у банківських колах Швейцарії крок: він розкриє владі США імена своїх клієнтів, які підозрюються у використанні офшорних рахунків для ухиляння від сплати податків. Банк погодився також заплатити $780 млн, щоб уникнути повномасштабного розслідування його діяльності американськими регуляторами.
Котирування акцій Royal Bank of Scotland підскочили на 9,8% після заяви інформованих джерел про те, що банк планує скоротити витрати, переважно за рахунок інвестиційного підрозділу.
Як повідомили агентству Bloomberg анонімні джерела в банку, RBS збирається розділитися на 2 бізнеси (ймовірно, незалежних) протягом найближчих 3-5 років. У рамках однієї компанії будуть зібрані всі британські та інші "основні" операції кредитно-фінансового інституту, другий холдинг об'єднає інші підрозділи банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас