Експерт: Без другого траншу кредиту МВФ Нацбанк не зможе стабілізувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Без другого траншу кредиту МВФ Нацбанк не зможе стабілізувати гривню

Валюта
2693
Без другого траншу кредиту МВФ Національний банк не зможе стабілізувати гривню, вважає голова департаменту аналітики компанії Astrum Investment Management Юрій Бєлінський.
Експерт прогнозує, що гривня буде дешевшати аж до поновлення переговорів із МВФ, що буде сприйнято ринком як позитивний сигнал про можливість покриття дефіциту платіжного балансу.
У той же час він підкреслив, що факторами нестабільності на валютному ринку також є дефіцит припливу іноземної валюти і непрозоре для більшості учасників рефінансування НБУ. Крім того, істотний тиск на гривню чинять і психологічні моменти скандальної відставки міністра фінансів і приховання оперативної інформації про стан економіки.
Разом з тим Бєлінський відзначив, що на даний момент дефіцит гривні в Україні стабілізувався на критичному рівні. Цьому сприяло прийняття нормативних актів, що встановили порядок рефінансування банків в умовах кризи, а також ослаблення умов резервування для банків з іноземним капіталом.
"Це суттєво послабило тиск на ринок у пікові дати виконання резервування, але поки не зробило значного впливу на ліквідність банківської системи - залишки на коррахунках у НБУ залишаються на вкрай низькому рівні 15 млрд грн.
Середні процентні ставки на міжбанківському ринку як і раніше суттєво перевищують процентні ставки НБУ. Ми прогнозуємо їхнє незначне зниження на поточному тижні", - резюмував експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас