Долар мітить у десятку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар мітить у десятку

Валюта
32224
Готівковий курс долара вперше за півтора місяці перевищив 9 грн/$ через дії Національного банку, який намагається адміністративно регулювати ринок і продає валюту в невеликих обсягах, заявили банкіри. За їхніми прогнозами, при такій швидкості зростання долар на цьому тижні досягне 10 грн.
У суботу-неділю курс готівкового долара подолав позначку 9 грн/$. Цьому передувало планомірне подорожчання валюти на міжбанківському ринку, де, за даними інтернет-системи Ukrdealing, долар підскочив з 8,05/8,20 грн/$ у понеділок до 8,31/8,55 грн/$ у п'ятницю. При цьому НБУ не хотів змінювати тактику і продавав валюту по 7,79 грн/$, що лише на 9 коп. вище від незмінного офіційного курсу. Учора банки в Києві продавали долар по 9,0-9,2 грн/$. Останній раз так дорого він коштував на початку січня.
Девальвацію гривні банкіри пояснюють економічною і політичною нестабільністю. "Зростання курсу було очікуваним, прогнози починають збуватися. Тепер він буде рости далі через економічну і політичну ситуацію в країні. Економіка зупинилася, експорту нема, а політики домагаються своїх цілей напередодні виборів", - вважає скарбник одного з банків. "Таке завжди відбувається, коли курс штучно регулюють. У Нацбанку немає грошей, продавати до одержання другого траншу МВФ йому нема чого", - говорить один з банкірів. Другий транш повинен скласти SDR 1,8 млрд, або $1,847 млрд. На думку співрозмовника Ъ, якщо долар буде дорожчати так швидко, на цьому тижні він може досягти 10 грн/$.
Головною причиною девальвації банкіри вважають ручне регулювання курсу. Ще 11 лютого НБУ заборонив банкам проводити валютні операції (у тому числі за дорученнями клієнтів) за курсом, який "суттєво перевищує середньозважений курс ринку" - у четвер 7,87 грн/$. "Останнім часом НБУ постійно шле банкам листа з вимогою проводити валютні операції за курсом, який він бере зі стелі, - розповідає один зі скарбників. - Банки, які прив'язані до НБУ і не можуть без його рефінансування, втрачають клієнтів, а банки, яким наплювати, видумують виверти, наприклад прив'язку до євро або рубляю, або комісії".
Втім, керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький стверджує, що до кінця березня Нацбанк може витратити на підтримку курсу близько $2,5 млрд. На його думку, на валютний ринок тисне відсутність чітких планів щодо зміни держбюджету. "Коли представники виконавчої влади говорять про те, що дефіцит бюджету і джерела його фінансування не викликають стурбованості, вони тим самим дають МВФ сигнал, що послаблює його прагнення до продовження співробітництва.
і бізнес бачить невизначеність перспектив продовження кредитної програми з фондом", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" Литвицький.
Дані НБУ говорять про те, що в нього залишилося небагато грошей для інтервенцій. Міжнародні резерви НБУ на 1 лютого склали $28,82 млрд, а до 31 березня валові резерви НБУ (без урахування другого траншу) повинні бути не менше $26,3 млрд. Таким чином, на інтервенції залишається $2,5 млрд, але, за даними пана Литвицького, з початку лютого НБУ вже продав на міжбанку $1,15 млрд. З урахуванням необхідної проплати НАК "Нафтогаз України" до 7 березня близько $360-450 млн за газ у НБУ залишаються вільними $0,92-0,96 млрд - по $35 млн на день.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас