Позичальники банків 23 лютого в Києві вимагатимуть у НБУ захисту своїх прав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальники банків 23 лютого в Києві вимагатимуть у НБУ захисту своїх прав

Кредит&Депозит
4229
Представники 11 громадських організацій об'єднують українців, які стали учасниками кредитних відносин з банками і планують провести 23 лютого в Києві під стінами Національного банку України всеукраїнську акцію протесту з вимогою розробити механізм захисту інтересів позичальників.
Як розповів у п'ятницю на прес-конференції в Києві представник громадського об'єднання "Захист" Юрій Альмужний, "суб'єкти підприємницької діяльності, пересічні громадяни, які приєдналися до цієї акції, будуть вимагати, щоб Нацбанк і комерційні банки підписали меморандум про наміри врахувати вимоги українців".
Зокрема, вони вимагають установити, щоб кредитні платежі у валюті здійснювалися за курсом, який був зафіксований на момент підписання кредитної угоди без додаткових комісій, а також заборонити підвищення процентних ставок на раніше підписану кредитну угоду, закріпити можливість надання позичальникам кредитних канікул по тілу кредиту з нульовою процентною ставкою.
Крім того, учасники акції будуть вимагати розробити механізм продовження за бажанням користувача кредиту терміну дії підписаних кредитних угод і забезпечити поновлення доступного кредитування населення.
"23 лютого біля Національного банку України буде проходити всеукраїнська акція протесту. Якщо меморандум не буде підписаний протягом 3 днів, будуть масові акції. Ми не дозволимо забрати в нас останнє майно", - сказала присутня на прес-конференції представник громадського руху "Хазяї землі України" Олена Добровольська.
У свою чергу, Альмужний пояснив, що головна мета проведення такої акції, "щоб влада знала, що люди не будуть чекати, поки в нас заберуть останнє".
"Від Львова до Донецька чисельність організацій, які прагнуть одночасно відстоювати свої інтереси, зростає", - відзначив він.
Також Альмужний відзначив, що до такої акції мають намір приєднатися і вантажоперевізники, що страйкують.
Він додав, що до акції 23 лютого, яка відбудеться біля будівлі НБУ, можуть приєднатися всі охочі.
"Наші двері відкриті для всіх неполітичних організацій. Ця акція проводиться для того, щоб показати, що ми об'єднуємося", - сказав Альмужний.
У свою чергу, Добровольська додала, що крім пікетування будівлі НБУ, учасники акції мають намір прийти і під будівлю секретаріату президента України, а 13 березня громадські організації мають намір провести масові акції протесту біля будівлі Кабінету міністрів, Верховної Ради і НБУ з вимогою розробки національної програми виходу із кризи.
Відповідаючи на запитання про те, яку кількість учасників акції 23 лютого можна чекати в понеділок біля стін НБУ, Добровольська відзначила, що більша частина людей буде з Києва й очікується, що таких людей буде до 5 тис. А на мітингах 13 березня, за словами організаторів, візьме участь не менше 25 тис. людей з різних регіонів України, зокрема з Миколаївської, Донецької, Харківської, Волинської областей.
Також організатори мають намір проводити й "адресне" пікетування банків, відстоюючи свої права.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас