АУБ вимагає від парламенту відмовитися від надання кредитних преференцій хлібопекарській галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ вимагає від парламенту відмовитися від надання кредитних преференцій хлібопекарській галузі

Кредит&Депозит
531
Верховній Раді України доцільно відмовитися від надання кредитних преференцій хлібопекарській галузі, оскільки такий крок веде до прискорення інфляції та розбазарювання валютних резервів Національного банку України (НБУ), вказується в заяві Асоціації українських банків (АУБ).
"Надання привілеїв окремим комерційним структурам за рахунок ресурсів НБУ із застосуванням сумнівних операцій є неприпустимим і небезпечним для суспільства, тому що це є прихованою емісією, розбазарюванням валютних резервів НБУ і збитками бюджету", - відзначається в заяві, текст якої розміщений на веб-сайті АУБ.
АУБ нагадує, що парламент прийняв у першому читанні закон про першочергові заходи щодо захисту від кризи хлібопекарської галузі, яким передбачається надання надзвичайних преференцій у вигляді пролонгації кредитів і реструктуризації боргу по валютних кредитах за курсом долара, який діяв на момент укладання угод.
"Такий документ міг бути прийнятий або в результаті повного нерозуміння його авторами ситуації в економіці країни… або внаслідок відвертого і нахабного лобіювання безпосередніх особистих інтересів. В обох випадках це є втратою почуття реальності нашими парламентаріями", - підкреслюється в заяві.
Залишається незрозумілими, серед іншого, положення законопроекту, яким поряд із хлібопекарськими підприємствами передбачене надання прямих пільг також афілійованим з ними компаніям. При цьому за оцінкою Асоціації, власники хлібопекарень намагаються перенести на все суспільство свої прорахунки у фінансовій діяльності, на тлі безперестанного підвищення цін на цю продукцію, говориться в заяві.
"Такі рішення створюють загрозливий прецедент у суспільстві. Адже при прийнятті законопроекту за аналогічними пільгами звернуться інші позичальники… АУБ вимагає від депутатів і уряду не розглядати проект закону в другому читанні", - резюмується в заяві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас