НБУ не випустить валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не випустить валюту

Валюта
13759
Навпаки, йому слід зробити цю процедуру ще складнішою. Про це повідомила заступник директора департаменту валютного регулювання НБУ Ганна Ніколаєва. "Ті обсяги валюти, які надійдуть на ринок у випадку масованої видачі ліцензій, будуть катастрофічними", - відзначила вона.
Зараз купівля єврооблігацій підприємств, випущених через механізм кредитування (credit-linked note, CLN), обов'язково вимагає наявності індивідуальної валютної ліцензії НБУ на інвестування за кордон.
Однак у реальності всі необхідні документи, перераховані в постанові №122, неможливо виконати. Наприклад, з моменту укладання угоди про купівлю євробондів проходить стандартно три дні. Однак тільки копії установчих документів закордонних банків доводиться чекати чотири-вісім тижнів, а частина банків таку інформацію не дають взагалі.
"На думку банків, і думку об'єктивну, процедура купівлі єврооблігацій складна. Нас просять зробити перелік, як в інструкції №35 (описує процедуру купівлі державних євробондів України). Однак ми схиляємося до того, що потрібно заборонити купувати валюту і за 122-2у постановою", - підкреслила пані Ніколаєва.
Виконавчий директор Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Андрій Рибальченко вважає, що дозвіл купувати єврооблігації вигідний країні. Мовляв, зараз є можливість придбати їх на міжнародних ринках з великим дисконтом. Завдяки цьому із країни вийде менше валюти, ніж це буде потрібно для погашення за графіком.
Ганна Ніколаєва заперечує, що це вигідно Україні в цілому, але не в нинішніх умовах. "Одна справа - купівля валюти в часі. Інша - одномоментно в сьогоднішніх умовах", - відзначила вона.
Інші експерти підтверджують, що головна проблема навіть не в тому, що можуть постраждати валютні резерви НБУ. Навіть за наявності валюти придбати цінні папери неможливо.
"Ми розглядали це питання, щоб купити єврооблігації у свої фонди. Але поки виявили кілька проблем. По-перше, на міжбанку валюту під ці цілі ви не купите. По-друге, для купівлі цінних паперів потрібна ліцензія НБУ для інвестування за кордон. По-третє, платіж ви туди зробите, але далі починаються розбіжності. Чи переміщаються в Україну папери? Вони там чи тут? Якщо вони там, то це вже підпадає під санкції", - підкреслив начальник юридичного департаменту компанії "Кінто" Олександр Онуфрієнко.
Представник НБУ зробила акцент, що передбачений законодавством механізм - єдиний легальний. Керівник однієї з компаній з управління активами підтвердив, що через неможливість використовувати цю схему для купівлі євробондів використовується обхідна.
"Є компанії, у яких працюють родинні офшорні компанії. Через рахунок в Euroclear вони купують на себе єврооблігації. Проблема в тому, що клієнт, який приніс гроші в українську компанію, ніяких гарантій не одержує. От такий це бізнес. Клієнт повинен просто довіряти", - підкреслив фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас