ПФТС: Інвестори виходять за всяку ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС: Інвестори виходять за всяку ціну

Фондовий ринок
408
Сьогодні індекс ПФТС оновив чотирирічний мінімум і закрився на рівні 221,37 пунктів, що на 8,1% нижче значення вівторка. Це менше, ніж попередній мінімум, який був зареєстрований у жовтні минулого року до оголошення рішення МВФ про кредит Україні. Негативна динаміка на світових фондових ринках і відсутність інформації про прогрес у переговорах з МВФ змушують інвесторів виходити зі своїх позицій за будь-якою ціною.
Обсяг торгів акціями, як і вчора, був значним - 4,8 млн. грн., з яких майже половина, 2,2 млн. грн., довелася на продажі акцій енергогенеруючих компаній. Угоди по найбільш ліквідних паперах проходили за цінами до 25% нижче попередньої сесії. Тільки Укрнафта змогла вирости на 0,8%, після падіння у вівторок.
На хід переговорів України з МВФ вирішила вплинути ще одна сторона - Європа. ЄС стурбований ходом процесу, про що заявив єврокомісар Х. Альмуніа. Він закликав українських політиків залишити розбіжності і зосередитися на переговорах з МВФ. Аналогічну позицію озвучив і ЄБРР, глава якого також висловив глибоку заклопотаність проблемами в Україні і порадив українській владі виконувати програму МВФ.
Глава українського уряду Ю. Тимошенко сьогодні зробила перший публічний крок для поновлення переговорів, підписавши декларацію про готовність України до продовження співробітництва. На жаль, попередні заяви прем'єра залишають мало місця для компромісу - обіцянки зберігати соціальні виплати в поточних розмірах суперечать вимогам МВФ зі скорочення дефіциту бюджету.
Гривня на валютному ринку повільно регресує - її курс до долара на сьогоднішніх торгах знизився ще на 10 коп. і склав 8,30 грн./дол. Утриманню курсу гривні не допоміг продаж НБУ 100 млн. дол. за курсом 7,79 грн./дол. Ми не очікуємо швидкого подолання розбіжностей з МВФ, що повинне підтримати спадну динаміку як гривні, так і фондового ринку в найближчі дні.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас