СБ готовий виділити на рекапіталізацію українських банків до 750 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ готовий виділити на рекапіталізацію українських банків до 750 млн дол.

Валюта
1162
Світовий банк (СБ) готовий виділити протягом найближчих 12 місяців до $750 млн для рекапіталізації українських банків і близько $1 млрд – на інвестиції в інфраструктуру, сказав директор СБ по Україні, Білорусії і Молдавії Мартін Райзер.
"Ця криза, це не тимчасова подія, яку віднесе вітром через шість місяців, і ми повернемося до тих часів, які були до кризи", - підкреслив Райзер на засіданні комітетських слухань у Києві.
За його словами, у кризових умовах дуже багато секторів економіки будуть звертатися до уряду за допомогою: будівництво, сільське господарство і металургія, хімічна промисловість та інші.
"Але ключем вирішення цієї кризи буде перерозподіл ресурсів на майбутнє в ті сектори, які і будуть майбутнім, а не в ті, які вже втратили свою конкурентоспроможність і остаточно її втратять у результаті цієї кризи", - підкреслив директор Світового банку.
Він висловив думку, що для уряду перспективними будуть інвестиції в інфраструктуру. "Інфраструктура в короткостроковій перспективі створить попит на продукцію, яка виробляється в Україні і попит на робочі місця, які є в Україні", - переконаний директор СБ.
"Власне, тому протягом цього календарного року ми готові інвестувати близько $1 млрд в інфраструктуру", - додав він.
За його словами, уже зараз працює ціла низка проектів на суму близько декількох сотень мільйонів доларів. При цьому Райзер підкреслив, що Світовий банк намагається прискорити їх реалізацію.
Він вважає, що кошти для інвестицій в інфраструктуру необхідно шукати в "фіскальному просторі". "Більшість із цього "фіскального простору" можна досягти за допомогою перерозподілу всіх коштів, які є вже в існуючому бюджетному конверті і на тому рівні, який є на сьогоднішній день, не покладаючись на додаткові доходи бюджету", - підкреслив він.
За словами Райзера, дуже важливо, щоб Україна прийняла закон, установивши "правильну систему банкрутства для підприємств", які будуть змушені піти з ринку. Він нагадав, що на даний момент такої законодавчої основи в Україні не існує.
Райзер також додав, що без реформування фінансового сектору, без його консолідації неможливо буде запустити знову економіку. За його словами, нові підприємства, які з'являться, повинні будуть мати доступ до фінансів.
Директор відзначив, що у Світового банку є ціла низка пропозицій як до законів про банки і банківську діяльність, так і до закону про фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
"З іншого боку, ми готові надати позику в розмірі до $750 млн протягом наступних 12 місяців, який буде направлений на реабілітацію і рекапіталізацію важливих системних банків в Україні, які будуть цього потребувати", - сказав Райзер. За його словами, Світовий банк зараз активно співробітничає і з Міністерством фінансів України і НБУ для того, щоб була створена правильна основа для такої роботи".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас