Експерти: Припинення кредитування України з боку МВФ підвищує ризик дефолту у банківській сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Припинення кредитування України з боку МВФ підвищує ризик дефолту у банківській сфері

Кредит&Депозит
1564
Україні доцільно залагодити відносини з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і виконати вимоги меморандуму із МВФ у частині бездефіцитного держбюджету на 2009 рік, інакше країну очікують важкі інфляційні наслідки, вважають експерти українських компаній.
"Відсутність у країни доступу до ресурсів МВФ підвищить тиск на курс гривні. Зниження обмінного курсу гривні підвищує гривневу вартість обслуговування зовнішніх боргових зобов'язань сектору комерційних банків і нефінансових корпорацій. Наслідком є необхідність збільшення випуску гривні в економіку та інфляційний тиск надлишкової грошової маси", - відзначив генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий під час "круглого столу" на тему "Світова фінансова криза: можливі наслідки для України", організованого Міжнародним фондом Блейзера.
Експерт підкреслив, що своєчасне обслуговування корпоративних зобов'язань залишається під сумнівом, що різко підвищує загрози дефолту банківського сектору в Україні, який може позначитися на державному секторі і привести до повномасштабної системної економічної кризи в Україні.
В.Гладкий також відзначив, що міжнародні резерви України станом на кінець січня 2009 року могли покрити трохи більше 100% усіх майбутніх виплат по боргових зобов'язаннях банківського сектору.
"Проблема полягає в тому, що при нормальному рівні довіри до економіки можна намагатися позичати на міжнародних ринках. У випадку з Україною запозичення на міжнародних ринках практично неможливі, враховуючи їх високу вартість", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
"Ми бачимо сплеск по кредитно-дефолтних свопах на українські папери, ми бачимо, що зараз 30% становить страховка за ризик. Це колосальний показник, який фактично не дає можливості нам розраховувати на одержання кредитів", - відзначив Устенко, додавши, що в цій ситуації найбільш підходящим способом залучення фінансування є запозичення в серйозних міжнародних інституцій - МВФ, Світового банку.
Устенко бачить основні шляхи виходу з поточної економічної кризи у жорсткій бюджетній і монетарній політиці. "Міністерство фінансів, касир у цьому випадку, повинен бути в умовах кризи розумно жадібним", - відзначив експерт.
На його думку, основну увагу варто приділити стимулюванню розвитку бізнес-клімату в країні, що дозволить не допустити "відкочування реального сектору і забезпечить потім нормальне видужання економіки".
Директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень Василь Юрчишин, у свою чергу, додав, що доцільно прискорити податкове реформування, зокрема знизити ПДВ до рівня 13-15% поряд з ліквідацією пільг на сплату даного податку, а також знизити рівень нарахувань на фонд зарплати (припустиме зниження – 20-25%).
Крім того, на думку експерта, необхідним є перерозподіл податку на прибуток – податок повинен бюджетуватися не тільки за місцем реєстрації центрального офісу, але й за місцем фактичного розміщення виробництва.
Як повідомлялося, після прийняття антикризового закону і підписання президентом, прем'єром, головою Національного банку України (НБУ) і міністром фінансів меморандуму, МВФ затвердив для України кредитну програму stand by у розмірі SDR11 млрд ($16,5 млрд), з яких НБУ вже одержав близько $4,5 млрд.
Програмою передбачено, що місія буде щокварталу перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їх дотримання наступний транш повинен був надійти 15 лютого (SDR1,25 млрд), потім - 15 травня (SDR2,5 млрд), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR2 млрд) 2009 року.
Однак, місія, що працювала в Україні три тижні наприкінці січня - початку лютого, не змогла завершити перегляд кредиту stand by через низку неузгоджених питань. Згідно з даними секретаріату президента, виконання програми із МВФ поставлене під загрозу через небажання уряду вносити істотні непопулярні зміни в держбюджет-2009, щоб зробити його реалістичним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас