Греки та угорці беруть в долю ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки та угорці беруть в долю ЄБРР

Кредит&Депозит
1097
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має намір виділити EUR500 млн. для рекапіталізації українських банків
Серед кандидатів джерела "ЭИ" називають "ОТП Банк" і Кредитпромбанк.
Банкіри вже щосили обговорюють участь ЄБРР у рекапіталізації банків. "Наскільки мені відомо, ЄБРР виставив менеджменту українських банків досить жорсткі умови щодо чищення кредитно-інвестиційного портфеля і зажадав реструктурувати зовнішню заборгованість банку перед іноземними кредиторами", - розповідає обізнане джерело в банківській системі.
Потреба дочки угорського OTP у капіталі пов'язана зі зростаючими резервами під кредитні операції. Тижнем раніше головний офіс OTP повідомив про падіння прибутку на 97% у четвертому кварталі 2008 р. через зрослі резерви і списання нематеріальних активів (курсової різниці) в українському підрозділі. Щоб компенсувати втрати прибутку і можливий вплив резервування на капітал "ОТП Банку", ЄБРР разом із МФК можуть надати угорському банку субборг для поповнення капіталу української дочки або ж прямо ввійти в капітал "ОТП Банку" в Україні. Як повідомив "i" голова правління ОТP Group Шандор Чаньї, угорська група дійсно веде переговори з ЄБРР про продаж акцій українського дочірнього банку. За його словами, група має намір продати частки менше 50% у всіх дочірніх банках Східної Європи.
У випадку із Кредитпромбанком також ідеться про виконання програми капіталізації за результатами діагностичного аудита (крайній термін нарощування капіталу - 1 травня). З чуток, ЄБРР розглядає можливість надання Кредитпромбанку субординованого боргу або навіть придбання до 25% його акцій. Одержати підтвердження або спростування цієї інформації в голови правління Кредитпромбанку Віктора Леонідова не вдалося.
У свою чергу, старший радник ЄБРР Антон Усов заявив, що поки рано говорити про якісь домовленості з українськими банками. "Ми продовжуємо вивчати можливість підтримки місцевих банків, віддаючи при цьому пріоритет нашим колишнім партнерам", - підкреслив пан Усов. Позавчора президент ЄБРР Томас Миров заявив, що банк готовий виділити досить велику суму для рекапіталізації українських банків. "Я думаю, що можна говорити про EUR500 млн., які ми готові були б надати в якості рекапіталізації і субборгу", - сказав пан Миров. Він не уточнив, про які саме банки мова йде, пояснивши це тим, що поки не були досягнуті остаточні домовленості.
Аналітики вважають, що якщо мова йтиме про купівлю частки в капіталі якогось із українських банків, ЄБРР не буде переплачувати за їхні акції. "Коли на ринку продається кожний другий - торгуватися складно. Зараз багато банків згодні на продаж інвесторові акцій нової емісії практично за номіналом", - говорить віце-президент ІК "Драгон Капітал" Максим Нефєдов. На його думку, якщо мова йтиме про додемісію, то загальна оцінка продаваних банків буде порівнянна з розмірами статутного капіталу, а не власного (у середньому по банківській системі на 01.01.2009 р. співвідношення між статутним і власним капіталом становить 0,69.). Експерт відзначає, що не всі вітчизняні банки в Україні зможуть власними силами виконати програму рекапіталізації НБУ, тому багато зацікавлені в пошуку партнерів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас