Рубель, як і раніше, виглядає ризиковано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубель, як і раніше, виглядає ризиковано

Валюта
1102
Недавнє зміцнення рубля ні в якій мірі не означає, що Росія вже забезпечила стабільність своєї валюти, особливо якщо ціни на нафту продовжать падіння через песимізм із приводу глобальної економіки, пише 12 лютого в Financial Times валютний стратег Bank of New York Mellon Ніл Меллор.
Він відзначає, що зростання рубля в останні дні було найбільш значним з моменту введення бівалютного кошика два роки тому. "На цьому тлі зусилля Центробанку, спрямовані на те, щоб відтіснити рубель від нижньої межі валютного коридору, здаються ефективними".
"Однак, роблячи це, Центробанку довелося використовувати весь свій арсенал: він підвищив дисконтні ставки, обмежив кошти, доступні в його операціях з ліквідністю, попередив інвесторів проти гри на зниження і використовував близько третини своїх резервів, щоб захистити валюту. Однак поки неясно, чи буде цього досить".
Меллор відзначає, що за тиждень, що завершився 6 лютого, Центробанк витратив на захист рубля ще $4,6 млрд., і якщо ослаблення оптимізму дійсно негативно позначиться на нафтових цінах, ця сума буде на нижній межі шкали видатків.
"Рубель якоюсь мірою зміцнився, але як мінімум доти, поки ціни на нафту не продемонструють більш явні ознаки життя, тиск на російську валюту навряд чи ослабне. У результаті втручання Центробанку може лише підірвати довіру до нинішнього кредитного рейтингу Росії".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас