Експерт: Девальвація гривні пом'якшить негативні наслідки світової кризи на українську економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Девальвація гривні пом'якшить негативні наслідки світової кризи на українську економіку

Валюта
2320
Девальвація гривні пом'якшить негативні наслідки світової кризи на українську економіку. Таку думку висловив керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital Андрій Беспятов.
Зокрема, експерт вважає, що сьогоднішня девальвація гривні буде стимулювати експорт і перешкоджати імпорту, у такий спосіб сприяючи зменшенню торговельного дефіциту та створюючи передумови для більш швидкого відновлення економіки.
Також додатковою перевагою експортно-орієнтованих галузей є їх відносно низьке боргове навантаження. "Так, чотири галузі, що сукупно забезпечують 70% українського експорту (металургія, машинобудування, транспорт і хімічний сектор), мають боргове навантаження нижче середнього рівня по економіці в цілому (коефіцієнт Борг/Власний капітал у діапазоні від 23% до 38%, у порівнянні із середнім по економіці показником 41%). Серед названих галузей у найбільш вигідному становищі опиняться ті компанії, витрати яких деноміновані переважно в гривні", - відзначив він.
У той же час, девальвація гривні негативно вплине на імпорт, створюючи сприятливий ґрунт для розвитку виробників продукції, орієнтованої на внутрішній ринок. Різке подорожчання імпортних товарів на тлі скорочення реальних доходів населення та замороження банківського кредитування робить вітчизняну продукцію набагато більш привабливою для споживачів.
Крім того, тенденція до заміщення імпорту створить передумови для розміщення виробничих потужностей великих міжнародних компаній в Україні, оскільки тільки в такий спосіб вони зможуть зберегти свої позиції на ринку. "Залучити нові іноземні інвестиції вдасться, у першу чергу, у галузі, що виробляють товари народного споживання (продукти харчування, одяг та ін.)", - прогнозує експерт.
На думку Беспятова, надалі цінова конкурентоспроможність української економіки буде визначатися не тільки курсом гривні, але й поведінкою валют країн – основних торговельних партнерів України (у першу чергу Росії), а також темпів зростання цін в Україні та країнах-партнерах. "Враховуючи ослаблення російського рубля, що спостерігається останнім часом, і можливу девальвацію інших валют, важливою умовою збереження конкурентоспроможності українського виробника є зниження темпів інфляції. Якщо в такий спосіб державі вдасться зберегти отримані конкурентні переваги, українська економіка одержить більше шансів на швидке відновлення в 2010 р.", - резюмував він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас