Європейські індекси виросли в середу на 0,2-0,5% слідом за акціями сировинних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси виросли в середу на 0,2-0,5% слідом за акціями сировинних компаній

Фондовий ринок
86
Основні європейські фондові індекси виросли за підсумками торгів у середу на 0,2-0,5% слідом за котируваннями акцій сировинних компаній, повідомляє агентство Bloomberg. У той же час Dow Jones Euro Stoxx 600 опустився на 0,01%.
Акції Rio Tinto подорожчали на 3,5% на даних про те, що китайська Aluminum Corp. of China (Chinalco) може вкласти кошти в цінні папери компанії, щоб гарантувати доступ до сировинних ресурсів.
Ціна паперів Arcelormittal збільшилася на 1,1%. Найбільша у світі сталеливарна компанія завершила четвертий квартал c прибутком до податкових, процентних і амортизаційних виплат на суму $2,81 млрд (падіння на 42%), однак результат перевершив очікування експертів - $2,29 млрд.
Вартість акцій Lonmin Plc, один з найбільших у світі виробників платини, піднялася на 11% слідом за підйомом ціни платини на 3,4%.
Папери Sanofi-Aventis подорожчали на 8,1%. Чистий прибуток французької фармацевтичної компанії збільшився в четвертому кварталі на 14% - до 1,63 млрд євро та перевершив очікування аналітиків.
Акції Reckitt Benckiser виросли в ціні на 7,6% після того як виробник побутової хімії оголосив про збільшення прибутку в четвертому кварталі на 36% - до 393 млн фунтів, що виявилося краще прогнозів.
Негативний вплив на європейський фондовий ринок зробили побоювання, пов'язані з тим, що програма підтримки банківського сектору США не зможе відродити кредитні ринки та економіку.
Довгоочікуваний виступ міністра фінансів США Тімоті Гайтнера у вівторок, присвячений нової програмі підтримки банків, розчарував учасників ринку. У його промові виявилося мало нових деталей у порівнянні з тим, що ринок уже знав про цю програму. За словами Т.Гайтнера, уряд країни як і раніше розглядає різні варіанти програми, призначеної для вирішення проблеми "поганих" активів. Обсяг пакета заходів щодо підтримки фінансового сектору може досягти в остаточному підсумку $2 трлн, відзначив він.
"Люди шукають рішень і сформувалися досить високі очікування від адміністрації Обами, - заявив глава відділу європейських досліджень RCM Гуннар Міллер. - Політики не відчувають бажання бути надто певними, а ринки прагнуть визначеності негайно, але вони не можуть одержати її".
Виступ міністра фінансів викликав падіння котирувань акцій європейських банків, зокрема, британського Barclays (на 4,3%) і французького Credit Agricole (на 1,8%).
Ціна акцій Peugeot опустилася на 2%. Французький автовиробник зафіксував чистий збиток за підсумками 2008 року, оскільки продажі автомобілів різко скоротилися як у Франції, так і на інших основних ринках Peugeot. Чистий збиток компанії склав 343 млн євро в порівнянні з чистим прибутком у розмірі 885 млн євро в 2007 році. На цей рік Peugeot також прогнозує збиток.
Вартість паперів Danone знизилася на 4%. Один з найбільших виробників молочної продукції у світі заявив, що попит на його продукцію слабшав останні три місяці. Крім того, компанія очікує, що зниження курсів валют ( зокрема, російського рубля і фунта стерлінгів) негативно позначиться на прибутку цього року.
За розрахунками Bloomberg, прибуток 401 компанії, що відзвітувалися після 12 січня, впав на 71%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас