Соскін: Україні більше не можна позичати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соскін: Україні більше не можна позичати гроші

Кредит&Депозит
3446
Не можу погодитися з тим, що Тимошенко сьогодні прагне затягти остаточно боргову петлю на шиї української держави. Зараз у жодному разі не можна позичати в іноземних держав і збільшувати національний борг. Про це сказав директор Інституту трансформації суспільства, професор Олег Соскін.
За його інформацією, сьогодні національний борг України становить 20 млрд дол. США.
"Це дуже багато. Якщо ми ще додамо 100 млрд корпоративного боргу, то сьогодні в нас 120 млрд дол. боргу. Чим ми будемо віддавати? Корпорації, підприємства всі практично зупинені сьогодні. Хто буде віддавати? Банки? Вони сьогодні і так у критичному фінансовому становищі. Держбюджет віддавати також не зможе", - сказав експерт.
Нагадаємо, 6 листопада 2008 Рада керуючих МВФ схвалила надання Україні дворічної стабілізаційної кредитної лінії в розмірі 11 млрд SDR (спеціальні права запозичення, відповідає приблизно 16,4 млрд дол.).
Національний банк України (НБУ) уже одержав перший транш кредиту МВФ у розмірі $4,5 млрд для підтримки стабільності національної валюти і рекапіталізації банків.
Другого траншу нам поки чекати не доводиться, тому що у МВФ стурбовані тим, що українська сторона не виконала низку зобов'язань.
У понеділок, 9 лютого, з'явилася інформація, що Юлія Тимошенко прямо звернулася до провідних економічних держав світу із проханням надати їй екстрену фінансову допомогу.
Відповідний лист від імені очолюваного Юлією Тимошенко уряду України був направлений США, Росії, Китаю, Японії і Євросоюзу. У документі Київ просить надати надзвичайну позику для стабілізації держбюджету.
Зокрема, у Секретаріаті заявили, що уряд проводить переговори із Кремлем про надання кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів.
8 лютого прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що РФ погодилася виділити Україні кредит.
Наприкінці минулого року прем'єр-міністр України повідомляла, що державний борг України становить 11% ВВП. За її словами, державний борг України є одним з найменших у світі і "робить Україну платоспроможною".
"Ми маємо колосальний ресурс надання державних гарантій і помірного збільшення державного боргу під великі, потужні проекти для України", - відзначила вона.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас