Курс долара росте до євро на побоюваннях недостатності допомоги банкам США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара росте до євро на побоюваннях недостатності допомоги банкам США

Валюта
2054
Курс долара підвищується до євро другу сесію підряд на побоюваннях, що обсяги програми допомоги банкам США будуть недостатніми, план порятунку не зможе відновити кредитування й американська нацвалюта поряд з японською ієною знову буде залучати інвесторів у якості "безпечної гавані", повідомляє агентство Bloomberg.
Євро дешевшає також в очікуванні слабких статданих про промвиробництво в єврозоні в грудні, які будуть опубліковані в четвер. Економісти прогнозують найбільш різке падіння промислового виробництва в країнах Євросоюзу за 23 роки.
Євро подешевшав на 0,6% до долара і коштував $1,2906 на 9:17 МСК у середу. Курс євро до японської валюти впав до цього часу на 1,8%, до 116,29 ієни.
Вартість долара до ієни знизилася до 9:17 МСК у середу до 90,10 ієни в порівнянні з 90,47 ієни на кінець попереднього торговельного дня.
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер оголосив, що сукупний обсяг програм допомоги фінансовій системі може досягти $2 трлн. Однак ринки стурбовані відсутністю визначеності щодо заходів, які передбачається вжити відносно "поганих" активів.
"План не буде тим швидким і безвідмовним рішенням, на яке розраховували інвестори, так що їх розчарування цілком очевидно, - стверджує валютний аналітик Bank of New Zealand Ltd. Даніка Хемптон. - Неприйняття ризику, імовірно, змусить їх звернутися до відносної безпеки долара та ієни в короткостроковому періоді". Обсяги торгів у середу можуть бути нижчими, ніж звичайно, оскільки в Японії вихідний день, додала експерт.
Для вирішення проблеми "поганих" активів, що перебувають на балансах банків, уряд США створює інвестиційний фонд за участю державного і приватного капіталу, початковий обсяг якого становить $500 млрд, але може бути збільшений до $1 трлн. Ще $1 трлн, імовірно, буде потрібно на реалізацію програми забезпечення новими кредитами споживачів і представників малого бізнесу, завив Т.Гайтнер у вівторок.
"Низка валют виграли за останні дні на очікуваннях, що "поганий банк" зміцнить ціни на активи, номіновані в доларах США, - міркує старший валютний аналітик Credit Suisse Group у Нью-Йорку Даніель Катциве. - Основну вигоду одержав фунт стерлінгів, і відсутність визначеності та переконливого плану приведуть до втрат вартості таких валют, включаючи фунт".
Американський Сенат схвалив план стимулювання економіки обсягом $838 млрд, розроблений адміністрацією США, 61 голосом "за" при 37 "проти". Тепер обидві палати Конгресу повинні будуть провести переговори про узгодження єдиного тексту документа.
Статистичне управління Європейського союзу опублікує дані про промвиробництво в грудні 2008 року о 13:00 мск у четвер. Як очікується, виробництво скоротилося на 9,5% після зниження на 7,7% у листопаді.
Аналітики вважають, що погана статистика приведе до подальшого ослаблення курсу євро і змусить Європейський центральний банк піти на зменшення базової процентної ставки в березні.
"Умови зростання як і раніше ослаблені. Ми дотримуємося думки, що єдина європейська валюта продовжить курс на зниження, насамперед відносно долара США", - говориться в аналітичній записці експертів UBS AG на чолі з Ешлі Девіс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас