Глобальні ринки: План Обами підняв ринки, складності із прийняттям плану можуть їх опустити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: План Обами підняв ринки, складності із прийняттям плану можуть їх опустити

Фондовий ринок
204
Фондові ринки США перервали чотиритижневий марафон падіння та вперше цього року завершили тиждень зростанням. Індекс S&P 500 виріс на 5,2% за тиждень, що дозволило скоротити спад ринку в 2009 році до 3,5%.
У п'ятницю динаміка індексу також була позитивною - плюс 2,69%. В останній день тижня ринки США цілком могли нівелювати тижневе зростання на тлі поганої макростатистики. Безробіття в США виросло до рекордних з 1992 року рівнів - 7,6% проти 7,2% місяцем раніше.
Дані зі споживчого кредитування перевершили найгірші очікування - чисте падіння кредитів населенню в грудні склало 6,6 млрд. дол. через жорсткі умови кредитування і побоювання позичальників з приводу майбутніх доходів.
Проте, інвестори знайшли привід для оптимізму. З одного боку, сенат погодився підтримати законопроект, остаточне рішення щодо якого вийде найближчим часом. Дана новина ще буде відіграна ринками на поточному тижні. Крім того, інвестори очікують виступи міністра фінансів США Гейтнера в понеділок з приводу розширення програми TARP. Новий план може включати додатковий трильйон доларів для рекапіталізації банків, що може викликати проблеми з підтримкою програми в сенаті. Уже витрачені на рекапіталізацію банків кошти поки не змогли поліпшити ситуацію на кредитному ринку, а самі банки не поспішають оптимізувати бонуси менеджменту, представницькі витрати і т.п. Ми не виключаємо, що програма не відразу знайде підтримку в сенаті, що натисне на ринки.
Таким чином, новий тиждень може стати не таким райдужним, як попередній. Додатковий тиск на ринки повинне чинити погіршення показників: очікується падіння роздрібних продажів і подальше зростання безробіття.
Корпорації використовують потепління для випуску боргу, держоблігації дешевшають
У сегменті корпоративного боргу намічається потепління. Низка компаній вже відчула зростання інтересу інвесторів до сегмента корпоративних боргів. Зокрема, Procter & Gamble Co. розмістила випуск шестирічних бондів під прибутковість, на 0,5 п.п. нижче прибутковості аналогічного випуску в грудні. Індикативні значення доходностей з ризикових бондів і бондів інвестиційного класу перебувають на рівні, найнижчому з жовтня 2008 р. Стабілізація вартості ресурсу відбувається на тлі зростання обсягів випуску на 33% до січня 2008 р. у США і на 46% у Європі.
У лютому очікується істотне скорочення обсягів залучення коштів корпоративними позичальниками, які скористалися потеплінням на ринку для максимального виконання плану позик на квартал. Це створить передумови для подальшого падіння прибутковості в цьому сегменті. У сегменті державних облігацій фактор пропозиції, навпаки, продовжує збивати ціну. Казначейські бонди впали другий тиждень поспіль. Прибутковість по десятирічному бонду виросла на 14 б.п. до 2,99%.
Економіка тягне ціну нафти вниз, золото зміцниться на падінні акцій
Ціни на нафту до п'ятниці очікувано пробили рівень підтримки 40 дол./барель, однак істотне зростання фондових ринків допомогло нафті відіграти частину втрачених позицій. Ціна на ф'ючерси з поставкою в березні стабілізувалася на рівні 40 дол. за барель. Імовірний опір плану з рекапіталізації банків може привести до подальшого падіння нафти. Зростання фондових ринків і відродження інтересу до ризикових облігацій обмежили подальше зростання золота. Ціна на золото стабілізувалася вище 900 доларів за унцію, однак імовірний відкіт фондових ринків на початку цього тижня може дозволити золоту вирости.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас