Прибутковість доларових депозитів падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість доларових депозитів падає

Фондовий ринок
365
За минулий тиждень світові фондові ринки повернулися до спадного тренда, незважаючи на деяке зростання індексу промислового виробництва в США і посилення стабілізаційних заходів у Японії, Австралії та інших країнах
Нова корпоративна статистика міжнародних компаній і банків переважно виявилася гірше попередніх прогнозів. За звітними даними, останній квартал 2008 р. стане шостим поспіль періодом падіння прибутків світових компаній. Песимізму додали макроекономічні дані США: у січні знизився індекс споживання, збільшилося число безробітних, за сім днів ключові американські індекси впали на 3-5%.
Азіатські ринки підтримувалися зниженням ставок центробанків, розширенням фінансової підтримки урядами та поліпшенням позицій автомобільних і технологічних компаній. Результат японського ринку за 29 січня - 4 лютого склав -1%, тоді як китайські індекси за два тижні виросли на 4-7%. Російські індекси РТС і ММВБ продемонстрували відчутні різні результати (-5,77% і +2,14% відповідно), що пояснюється девальвацією рубля щодо американської валюти. На жаль, на загальносвітовому тлі український фондовий ринок виглядав протягом тижня набагато менш оптимістично, знову опустившись до рівня жовтня 2008 р.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), за період 29 січня - 4 лютого поточного року чисті активи відкритих інститутів спільного інвестування зменшилися на 6,36 млн. грн. (2,54%). Вартість чистих активів 26 відкритих фондів склала 239,27 млн. грн. Більше за всіх втратили фонди "Спарта Збалансований" (3,34 млн. грн., 4,12%) і "Класичний" (1,56 млн. грн., 3,84%). У відносному вимірі відчутно впали чисті активи невеликих фондів "Дельта-фонд збалансований" на 10,38% (0,47 млн. грн.) і "СЕМ Ажіо" - на 6,76% (0,05 млн. грн.).
Зменшення вартості чистих активів цих ІСІ, за словами аналітиків, відбулося в основному внаслідок переоцінки їхніх портфелів, оскільки кількість сертифікатів в обігу для дванадцяти фондів не змінилася, а ще п'ять змогли додатково розмістити свої папери, залучаючи сумарно 20,63 тис. грн. Більше за всіх досяг успіху у цьому "Конкорд Стабільність" (0,76%), приплив коштів інвесторів в який склав 11,14 тис. грн. Проте, оскільки дев'ять фондів змушені були викупити частину сертифікатів в інвесторів, загальний чистий відтік капіталу з ринку відкритих фондів за тиждень склав 1,04 млн. грн.
Середнє падіння по інвестиціях у відкриті ІСІ за тиждень склало 1,85%, що, проте, майже в чотири рази менше, ніж зниження індексу ПФТС. У результаті істотної переоцінки, сертифікати фондів "Дельта-фонд збалансований" і "Дельта-фонд грошового ринку" за сім днів подешевіли на 10,38% і 7,08% відповідно. У той же час позитивну динаміку вартості своїх цінних паперів показали вісім фондів, а лідером з прибутковості за тиждень став "Патрон" (1,17%).
У січні інвестори відкритих фондів втратили в середньому 2,46% вартості своїх вкладень. Через тижневе падіння гірший результат з початку січня показав "Дельта-фонд збалансований" (-10,83%), а найбільш успішним виявився "СЕБ фонд збалансований" (2,42%). При цьому, хоча за рівнем прибутковості продовжують лідирувати депозити в доларах , їхня прибутковість знизилася до 5%.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас