Євро прогинається під долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро прогинається під долар

Валюта
13999
Американські експерти пророкують ослаблення євро протягом шести найближчих місяців. До середини року, згідно зі звітом фінансової компанії RBS Greenwich Capital Markets, на міжнародних ринках валюта подешевшає з 1,28 до 1,15 долара. У такий спосіб вона продовжить своє падіння, що намітилося із середини 2008 року. Відтоді євро втратив 24% своєї вартості.
Основною причиною значного падіння курсу євро RBS Greenwich Capital Markets називає ситуацію в економіці країн ЄС. Для її поліпшення аналітики рекомендують Європейському центробанку (ЄЦБ) знизити базову процентну ставку з нинішніх 2% до 0,5%. Нагадаємо, з жовтня 2008 року ЄЦБ скорочував її вже чотири рази - у цілому на 2,25 процентного пункту. Проте ставка залишається однією з найвищих у світі.
У короткостроковій перспективі зниження базової процентної ставки, як стверджують економісти, приведе до ще більшого ослаблення євро. Втім, після закінчення декількох місяців вона повинна буде піти в зростання. "Ринок винагороджує ті валюти, центральні банки яких реалізують політику підтримки економічного зростання. Інакше євро може значно впасти в 2009 році", - відзначив директор відділу валютної стратегії RBS Greenwich Capital Markets Дастін Рейд.
Ослаблення євро відносно долара відбувається в тому числі через зміцнення американських грошей. "Економіка США першою почала входити в смугу кризи. Тому вони вже вжили реальних заходів для стабілізації економіки. До того ж влада Штатів набагато швидше реагує на ситуацію, ніж ЄС, у якому потрібно погоджувати прийняті заходи з керівництвом усіх країн-членів", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
Опитані "Делом" аналітики очікують, що, незважаючи на ослаблення євро, держави не припинять розрахунків у цій валюті між собою. "Моновалюти вже нема, бівалютного розрахунку, я думаю, теж незабаром не стане. Буде 4-5 валют нарівні з доларом і євро, які будуть працювати на обслуговування товарообігу в усьому світі. Це не підсилить ні долар, ні євро", - відзначає національний секретар Українського товариства фінансових аналітиків Віктор Тиркало.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас