Експерт: Банківські комісії при кредитуванні фізосіб потрібно заборонити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банківські комісії при кредитуванні фізосіб потрібно заборонити

Кредит&Депозит
1003
Українські банки необгрунтовано стягують комісію при кредитуванні фізичних осіб, констатує кандидат юридичних наук Кирило Молодико.
За його словами, комісія може бути обгрунтована тільки у випадку, якщо банк надає послуги, не пов’язані з наданням клієнтові у користування грошей банку: це можуть бути платежі в межах залишку на рахунку клієнта, послуги зі зберігання цінностей у депозитарному сховищі і тому подібне.
"У "класичному" ж кредитуванні, тобто коли банк просто дає гроші у борг клієнтові, особливо фізичним особам, ніяких комісій бути взагалі не повинно, і їх стягування необхідно негайно законодавчо заборонити", - наголошує експерт.
За його словами, вартість залучених ресурсів плюс всі витрати банку на внутрішні технологічні процеси в результаті складають собівартість послуги і повинні бути закладені, разом із запланованим прибутком, у процентну ставку за кредитом.
"Уявіть собі, що на вітрині супермаркету ви бачите розфасовані цукерки із вказаною ціною. А на касі вам повідомляють, що до цієї ціни будуть додані комісії за розфасовку, доставку з підсобки у торговий зал, прокат візка і вибивання касового чека. У банківському кредитуванні, по суті, так поки що й відбувається", - пояснює він.
Експерт відзначає, що при аналізі структури заборгованості по конкретному кредиту часто видно, що основного боргу в ньому небагато, зате "накрутки" можуть навіть значно перевищувати його суму.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас