Газ проти гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ проти гривні

Валюта
5342
Експерти пов'язують поведінку регулятора з недостатністю коштів для підтримки курсу гривні на рівні 7,7-7,8 грн./$1.
Учора НБУ відмовив у продажі валюти під імпортні контракти відразу декільком банкам з іноземним капіталом. Сьогодні ж банкіри очікують рекордно низького обсягу задоволених заявок на валютному аукціоні - через нестачу у комерційних банків гривні, яка може бути направлена на купівлю валюти.
Серед банків з українським капіталом ставки на міжбанківському ринку вчора підскочили до 100-120% річних, а залишки на кореспондентських рахунках на початок учорашнього дня коливалися біля позначки 16,5 млрд. грн., з яких 750 млн. грн. становило рефінансування центробанку. Примітно, що банки з іноземним капіталом учора котирували гривню між собою під 40-50% річних. Однак їх заявки на купівлю валюти Нацбанк часто ігнорує.
У результаті курс долара на міжбанківському ринку вчора підвищився до 8,10 грн./$1, тоді як днем раніше він знизився до 7,95 грн./$1. За оцінками дилерів, Нацбанк продав понад $100 млн., однак цього виявилося недостатньо для підтримки курсу.
Небажання регулятора продавати більше валюти учасники ринку пов'язують із невизначеністю відносно подальших траншів кредитів від Міжнародного валютного фонду, а також необхідністю проводити платежі за газ. Згідно з домовленостями між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом", сьогодні український монополіст повинен завершити купівлю валюти і провести розрахунки за поставлений російською стороною газ.
Експерти вважають, що після того, як Національний банк продасть "Нафтогазу України" необхідні $1 млрд. ($0,7 млрд. НАК уже акумулювала), обсяг його валютних інтервенцій на міжбанківському ринку різко скоротиться.
Згідно з оперативними даними про стан грошово-кредитного ринку, що мають "ЭИ", на 1 лютого в розпорядженні регулятора було $26,3 млрд. валютних резервів. До вчорашнього дня регулятор реалізував комбанкам близько $600 млн. З урахуванням суми, необхідної НАК, на здійснення інтервенцій у першому кварталі в НБУ залишається $2,9 млрд. При збереженні поточного попиту на іноземну валюту з боку учасників ринку цієї суми вистачить не більше ніж на місяць. І це без урахування потреби НАК у валюті на оплату постачання газу в лютому.
Тим часом, торговельний баланс країни продовжує залишатися дефіцитними. У першу чергу через негативне сальдо по послугах, яке виникло внаслідок відсутності газового транзиту в січні.
Щоб знизити тиск на валютні запаси, в.о. глави НБУ Анатолій Шаповалов учора зажадав від комерційних банків провести переговори із клієнтами і добитися продажу надлишку валюти, що перебуває на їхніх рахунках. Регулятор оцінює цю суму в $1 млрд. Однак фінансисти вважають, що добитися продажу валюти в таких обсягах НБУ не вдасться.
Перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець стверджує, що банки і їхні клієнти і так продають наявну в них валюту для одержання гривні, яка витрачається на виконання нормативів (у банків) і фінансування видатків (у підприємств). "Наявні ресурси необхідні банкам для видачі депозитів, а їхнім клієнтам - для виплати по зовнішніх боргах і оплати поставок сировини", - говорить банкір. Його колега з великого банку впевнений, що в більшості банків вільних доларів немає. Вистачає тільки зі скрипом погашати депозити, що закінчилися, і розраховуватися з іншими кредиторами.
Фінансист впевнений, що першим у валютнім протистоянні здригнеться Нацбанк, який через нестачу валюти для інтервенцій буде змушений їх скоротити і девальвувати курс національної валюти. За його прогнозом - до позначки 8,5-8,7 грн./$1 уже в березні. Якщо ж місія Міжнародного валютного фонду відкладе надання Україні другого траншу кредитних коштів, курс гривні на міжбанку може обвалитися вже в лютому.
Але спочатку банківську систему очікує гостра криза ліквідності, яка буде супроводжуватися відкотом валютних курсів і погіршенням платоспроможності деяких банків. Після того як НАК сьогодні придбає в НБУ $1 млрд., залишки на коррахунках комбанків скоротяться до 11-12 млрд. грн. Компенсувати нестачу коштів НБУ може тільки коротким двотижневим рефінансуванням, доступ до якого зараз украй обмежений постановою регулятора №33.
"У деяких банків ситуація із гривнею буде досить напруженою, тому НБУ повинен оперативно підтримати ліквідність комерційних банків", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. За його даними, деякі банки вже затримують платежі юридичних осіб на термін до п'яти-шести днів. Нагадаємо, довге рефінансування банки одержати не можуть, тому що вповноважений представник Кабміну Олександр Турчинов у центробанку поки не з'являвся.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас