Назарбаєв вважає девальвацію нацвалюти необхідним заходом підтримки економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назарбаєв вважає девальвацію нацвалюти необхідним заходом підтримки економіки

Валюта
414
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вважає, що девальвація тенге була необхідним заходом, спрямованим на підтримку економіки, тим самим були збережені золотовалютні резерви країни, говориться в повідомленні прес-служби президента, поширеному в п'ятницю.
Глава держави підтримав дії уряду, держагентства з фіннагляду (АФН), фонду "Самрук-Казина" і Національного банку республіки зі зміцнення державного контролю в банківській сфері країни.
"Національному банку вдалося стабілізувати ситуацію на ринку готівкової валюти. Уже в четвер після обіду у всіх обмінних пунктах великих банків максимальний курс був 151 тенге за $1. Готівкової валюти в країні цілком достатньо. На валютній біржі курс національної валюти зміцнився без втручання Нацбанку. Ситуацію і на біржовому, і на готівковому валютному ринку вдалося стабілізувати дуже швидко", - повідомив журналістам голова правління Нацбанку республіки Григорій Марченко.
Як повідомлялося, Нацбанк Казахстану 4 лютого заявив, що із цього дня йде від підтримки курсу тенге в колишньому неявному коридорі 117-123 тенге/$1 (120 тенге плюс/мінус 2%) і вважає об'єктивно необхідним новий рівень обмінного курсу національної валюти, висловивши припущення, що новий рівень буде перебувати на позначці близько 150 тенге/$1 плюс/мінус 3%. Перегляд валютної політики був продиктований необхідністю підтримки конкурентоспроможності казахстанських товаровиробників і збереження золотовалютних резервів країни.
Девальвація тенге привела до різкого подорожчання товарів у магазинах, дефіциту валюти на готівковому ринку в низці міст. У четвер курс продажу долара в обмінних пунктах Астани тримався приблизно на однаковому рівні - 155-160 тенге/$1 (офіційний курс Нацбанку на 5 лютого - 143,98 тенге/$1). Однак не у всіх обмінних пунктах валюта була.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас