Багаті платять за бідних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаті платять за бідних

Кредит&Депозит
3817
Платоспроможні позичальники, які погодилися платити підвищені процентні ставки і комісії, незважаючи на кризу, дозволили найбільшим банкам в IV кварталі в повному обсязі сформувати резерви під проблемні кредити. Збільшення прибутку від операцій на 12,83 млрд грн повністю перекрило зростання резервів найбільших банків на 12,31 млрд грн. За словами банкірів, зростання прибутку підтримувала девальвація гривні, але в I кварталі цей фактор нівелюється зростанням проблемних боргів.
Учора Нацбанк оприлюднив звітність банківської системи за 2008 рік, з якої випливає, що 18 банків групи найбільших отримали рекордний прибуток від операцій до формування резервів - 24,998 млрд грн. При цьому сума доходу найбільших банків в IV кварталі перевищила обсяг коштів, який вони одержали за перші три квартали, - 12,17 млрд грн. Левову частку прибутку банки заробили наприкінці року на відсотках і комісіях - 19,734 млрд грн і 5,744 млрд грн відповідно.
Процентний дохід банків першої групи, на активи яких припадає 68% усієї системи, у жовтні-грудні склав 33% їх річного показника (58,42 млрд грн), а комісійний - цілих 42% (13,66 млрд грн). Чистий процентний і комісійний дохід банків з урахуванням витрат на виплату відсотків по депозитах в IV кварталі досяг 13,65 млрд грн і перевищив видатки на формування резервів під проблемні кредити неблагонадійних позичальників - 12,31 млрд грн. Навіть із урахуванням адміністративних видатків і витрат на персонал банки змогли збільшити загальний прибуток на 237 млн грн - до 4,88 млрд грн. Таким чином, доходом від відсотків по кредитах банки компенсували можливі неповернення по прострочених позиках.
Але це не врятувало низку кредитних установ від збитків - в IV кварталі вони були в 8 з 18 банків (найбільший - у Промінвестбанку, 338,9 млн грн).
За підсумками річної звітності всі найбільші банки залишалися прибутковими, а кількість збиткових банків у системі зменшилася з 4 до 3 з 182 діючих: Кредобанк - 168,932 млн грн, "Новий" - 9,561 млн грн, Міжнародний інвестиційний банк - 2,806 млн грн. "Валютні кредити рахуються в гривневому еквіваленті, і, навіть нічого не роблячи, можна отримувати прибуток внаслідок зростання курсу долара. Збитки почнуться тоді, коли люди перестануть повертати валютні кредити, - говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. - У лютому вони ще будуть виплачуватися, а на березень-квітень припаде пік неплатежів".
Банкіри не заперечують того, що заробляли на кризі. "Банки підвищували ставки за кредитами в IV кварталі і брали відсотки за обмін валюти. Крім того, були санкції і штрафи за прострочення платежів по позиках, які почали рости", - відзначає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. Але тепер їм стало складніше боротися зі збільшенням проблемної заборгованості. "Банки збільшили доходи за рахунок фізичних осіб, видавали, переоформлювали кредити, брали великі комісії за продаж валюти, - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. - Банки будуть продовжувати нарощувати резерви в I кварталі, тому що частка проблемних кредитів росте. Резерви можуть збільшитися на 10%".
Динаміка зростання прибутку і резервів найбільших банків в 2008 році
Джерело: НБУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас