"Ъ": Гривню ставлять у монопольне становище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гривню ставлять у монопольне становище

Кредит&Депозит
20140
Депутати фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Оксана Білозір, Михайло Полянчич, Василь Петьовка та Ігор Кріль зареєстрували у Верховній раді законопроект №4011 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо заборони кредитування фізосіб в іноземній валюті".
Вони запропонували включити в Цивільний кодекс і закон "Про банки та банківську діяльність" норми про те, що договори про позики і кредити з фізичними особами можуть підписуватися винятково в національній валюті – гривні, за винятком фізосіб-підприємців при виконанні ними зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами.
Тобто навіть наявність валютного виторгу не буде основою для одержання іпотечного або автокредиту в іноземній валюті. Така заборона діяла до 2004 року і була скасована головою НБУ Сергієм Тігіпком через відмову іноземних банків працювати в Україні і нести на собі валютні ризики. Зараз депутати прагнуть повернути заборону, щоб знизити доларизацію економіки.
Також депутати запропонували надати фізичним особам, що уклали валютні кредитні договори, право звернутися в банк із заявою про переведення кредиту в гривню за офіційним курсом НБУ на день подачі заяви. "Відповідне перерахування здійснюється банком протягом трьох днів із дня подачі заяви", - говориться в проекті. Реструктуризація кредитної заборгованості забороняє стягнення комісій та інших платежів, а процентна ставка не повинна перевищувати гривневі ставки банку.
Банкіри говорять, що валютний кредит можна перевести в гривневий, лише уклавши нову угоду щодо видачі гривневого кредиту: позичальникові необхідно знову довести платоспроможність, а банку – оцінити заставу.
"Клієнтові видають валюту, яку банк купує або на готівковому ринку, або на міжбанку (за гривневий кредит.- ред.), і позичальник погашає валютний кредит", - пояснив начальник департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції ВіЕйбі Банку Антон Шаперенков. При цьому банкіри не можуть забезпечити позичальника валютою за офіційним курсом – 7,7 грн/$, адже за такою ціною її може продати тільки Нацбанк.
"Але НБУ цього робити не буде", - впевнений пан Шаперенков. Тому різницю між офіційним і ринковим курсом – зараз 7% – банки будуть перекладати на позичальників у вигляді підвищення кредитних ставок на гривневі кредити або збільшення комісій за дострокове погашення кредиту, прогнозує він. <...>
Президент Віктор Ющенко для реалізації цієї схеми в минулу п'ятницю пропонував рефінансувати збитки, що виникають в банків. Але розробники законопроекту такий варіант не передбачили, як і не змогли назвати джерела грошей для реструктуризації.
"Ми повинні рухатися вперед і розрулити цю проблему, щоб банки змогли поділитися своїм прибутком з позичальниками та увійти в їхнє становище, тому що люди не те що не прагнуть платити – вони не можуть", - сказав єдиний з авторів документа, що є членом комітету Ради з питань фінансів і банківської діяльності, Василь Петьовка.
Його колега по комітеті, член ради НБУ Василь Горбаль (Партія регіонів) відзначає, що шанси на прийняття закону в нинішній редакції малі, тому що реструктуризація боргів не є настільки пріоритетною для банків, як питання ліквідності або платоспроможності. Але є шанси на прийняття мораторію на видачу кредитів фізособам у валюті або введення заборони видавати кредити тим, хто не має стабільних валютних доходів, впевнений пан Горбаль.
Наталя Непряхіна, Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас