S&P: Девальвація тенге відбиває зовнішні реалії, але несе ризики для уряду Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Девальвація тенге відбиває зовнішні реалії, але несе ризики для уряду Казахстану

Валюта
494
Рішення Національного банку Казахстану провести девальвацію національної валюти відбиває нові зовнішні реалії, але небезпечне певними ризиками для уряду країни, вважає міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's.
"Ослаблення тенге вигідно експортно-орієнтованим компаніям, операційні витрати яких номіновані в національній валюті, і повинне сприяти скороченню найменш важливих статей імпорту. Навіть за цих умов ми очікуємо зміну балансу рахунку поточних операцій - із профіциту 7,1% ВВП до дефіциту 2,1% ВВП протягом 2009 року", - говориться в повідомленні S&P.
На думку аналітиків агентства, для уряду Казахстану девальвація нацвалюти "сполучена з низкою ризиків".
По-перше, девальвація негативно вплине на банківський сектор, де дуже високий рівень зовнішньої заборгованості, що передбачає додаткові умовні зобов'язання для уряду. "Коректування курсу тенге, насамперед, приведе до погіршення якості активів банків, враховуючи значний обсяг кредитів в іноземній валюті, виданих компаніям, що не використовують хеджування (без необхідного захисту від валютного ризику), і громадянам, що одержують доходи в тенге. Це також збільшує валовий зовнішній борг фінансового сектору більш ніж на 6% ВВП від прогнозованого на 2009 рік (до 43% ВВП)", - відзначається в повідомленні.
"Однак поки є підстави припускати, що вплив цих негативних факторів на суверенний уряд удасться стримати. Бюджетні і грошові резерви Казахстану, що становлять 42% ВВП, як і раніше досить значні в порівнянні майже з усіма державами, що належать до тієї ж рейтингової категорії", - відзначається в повідомленні.
Другий "істотний ризик", на думку S&P, - "це ймовірність подальшого падіння впевненості в стабільності кредитно-грошової системи і, відповідно, довіри до банківської системи", у зв'язку із чим "тиск на обмінний курс може ще більше підсилитися". Це, у свою чергу, "може привести до вилучення банківських вкладів і скорочення резервів" - якщо в Нацбанку виникне необхідність у фінансуванні подальшої доларизації депозитів, вважають експерти S&P.
Вони також вважають, що прийняте Нацбанком республіки рішення про скорочення ставки рефінансування і зниження мінімального нормативу резервування для комерційних банків, "безсумнівно, свідчить не стільки про прагнення забезпечити позитивне значення реальної процентної ставки і стримати інфляцію, скільки про бажання допомогти банкам з ліквідністю".
"Тепер, коли зовнішній попит суттєво скоротився, а ціни на енергоносії впали, вплив короткострокових факторів тиску на ціни відчутно знизився. Однак у середньостроковій перспективі зростання цін може відновитися, - особливо в тому випадку, якщо прийняті заходи бюджетного стимулювання будуть як і раніше спрямовані на підвищення поточних, а не капітальних витрат", - відзначається в повідомленні.
У зв'язку із цим, вважають аналітики S&P, "буде дуже важливо визначити, у якому ступені девальвація відіб'ється на інфляції, щоб зрозуміти, наскільки довговічний її вплив як фактора, що підвищує конкурентоспроможність".
В S&P також вважають, що "основними причинами зміни обмінного курсу, швидше за все, стануть зовнішні фактори, зокрема, траєкторія руху цін на сировинні товари".
Тим часом аналітики міжнародного рейтингового агентства відзначають, що "навіть після девальвації тенге залишається на 17% сильнішим від російського рубля в порівнянні із ситуацією на кінець червня 2008 року".
Як повідомлялося раніше, Національний банк Казахстану в середу заявив, що "з 4 лютого йде від підтримки тенге в колишньому коридорі та вважає об'єктивно необхідним новий рівень обмінного курсу національної валюти", висловивши припущення, що "новий рівень буде перебувати близько 150 тенге за долар плюс/мінус 3%".
Після заяви Нацбанку середньозважений курс тенге відносно долара США на торгах Казахстанської фондової біржі (KASE) у середу впав до 143,98 тенге/$1 проти 122,32 тенге/$1 у вівторок.
З початку 2008 року по січень 2009 року зниження курсу тенге до долара склало 1%. В 2008 році офіційний курс тенге "дрейфував" у районі 120 тенге/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас