"Ъ": Нацбанк витискає долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк витискає долар

Кредит&Депозит
29921
Нацбанк вирішив стабілізувати курс долара через введення нових механізмів. З 3 лютого набули чинності нові обмеження короткого рефінансування. Крім того, НБУ пом'якшив резервування по зовнішніх позиках з 4% до 2%, спростивши кредитування банками з іноземним капіталом своїх дочірніх українських кредитних установ. Банкіри поставилися до нових норм скептично та очікують, що дії регулятора будуть мати зворотний ефект.
НБУ прийняв постанову №42, якою вніс зміни в постанову №33 від 30 січня 2009 року, змінивши порядок короткострокового рефінансування. Новим документом регулятор обмежив частоту звертання банків за одержанням незабезпечених (бланкових) кредитів овернайт одним разом на тиждень.
При цьому кредит буде видаватися в розмірі не більше 20% від суми сформованих банком у січні обов'язкових резервів. Рішення НБУ №33 передбачало, що банки могли одержувати "нічне" рефінансування не більше восьми разів на місяць у розмірі до 40% від резервів. Забезпечені кредити можна брати десять разів на місяць на суму 60% від резервів.
Крім добових кредитів, Нацбанк обмежив і доступ до позик до 14 днів. Регулятор ухвалив, що такі кредити, які тепер будуть надаватися на тендерній основі, банк зможе одержати не раніше ніж через 30 календарних днів після одержання ним попереднього рефінансування. Учора НБУ провів перший тендер з короткого рефінансування, але результати його не оголосив. Регулятор увів і деякі послаблення. У постанові №42 НБУ залишив норму резервування зовнішніх позик на рівні 2%, знижену 30 січня з 4%.
Більшість банкірів обмеження розкритикували. "Один овернайт на тиждень у такому маленькому обсязі – недостатня сума для підтримки банків", - відзначив директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-Банку Антон Болдирєв. "У діях НБУ немає ніякої логіки. На ринку немає ні гривні, ні долара, що підвищує міжбанківські овернайти до 100%, а наш регулятор ще більше стискає ліквідність, у той час як усі західні центробанки 'накачують' грішми свої системи, - обурюється директор казначейства одного з великих українських банків. - Зараз нормативи не виконують майже 90% банків, а легше з ліквідністю тільки в деяких іноземних банків і дрібних установ". При цьому банкіри відзначають послаблення резервування зовнішніх позик, яке дозволить банкам з іноземним капіталом дешевше залучати кредити від материнських структур.
У департаменті монетарної політики НБУ заявили, що нормативи банківської системи поки на 4% перевищують мінімальну норму. "Ми дивимося в цілому, а тими, хто не виконує вимоги, уже займається банківський нагляд, - сказав чиновник. - А підтримувати бланковими кредитами ліквідність не нормально, і банки повинні вишукувати можливості для її підвищення. Не нормально те, що іноземні банки тримають валюту і не прагнуть її продавати, не розуміючи, що в нашій країні робоча валюта – гривня". Чиновник пояснив, що метою постанови була спроба знизити курс долара. При цьому він порадив банкам "вести роз'яснювальну роботу із клієнтами", які не прагнуть продавати валюту.
Банкіри сумніваються, що регулятор доб'ється своєї мети таким методом. "Міжбанківський курс, можливо, якийсь час не буде рости, тому що немає безготівкової гривні, але готівковий усе далі буде відходити від міжбанківського через ажіотажну пропозицію готівкової гривні, - сказав скарбник великого іноземного банку. - Готівкову гривню нікуди дівати, і якщо в середу в нас курс був 8,25 грн/$, то на четвер ми поставимо 8,40 грн/$ або навіть 8,45 грн/$".
"Якщо не буде ніяких змін з рефінансуванням, то проблема з безготівковою гривнею приведе до того, що кінець лютого не переживе дуже багато банків", - підтримує колегу заступник голови найбільшого банку.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас