Гривня продовжить падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня продовжить падіння

Валюта
21570
У розпорядженні "ЭИ" виявилися прогнози Секретаріату президента щодо дефіциту платіжного балансу країни та обсягів коштів, які можуть бути витрачені на його покриття з резервів Нацбанку
Розрахунки показують, що гривня може девальвувати і далі, однак її падіння не буде глибоким, якщо уряд утримається від незабезпеченої емісії національної валюти.
Згідно із прогнозами аналітиків глави держави, протягом року уряд і корпоративні позичальники повинні обслужити зовнішні борги на суму $29 млрд. Половину цих боргів, можливо, удасться рефінансувати. Відповідно, дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу (без урахування можливого припливу прямих іноземних інвестицій) до кінця року добереться до позначки $15 млрд. У той же час прогнозний дефіцит торговельного балансу до кінця 2009 р. може скласти $3-4 млрд. Прогноз робився з розрахунку 7,4-7,7 грн./$1.
Як пояснило джерело в Національному банку, зараз у розпорядженні регулятора є $26,4 млрд. чистих резервів (тобто, за винятком кредиту МВФ, разом із кредитом - $29 млрд.). Згідно з умовами підписаного урядом і НБУ Меморандуму про економічну і фінансову політику, мінімальний розмір резервів, який повинен забезпечити Нацбанк на кінець поточного року, становить $14,9 млрд. Тобто на підтримку курсу гривні цього року регулятор може затратити близько $11,5 млрд. резервів.
"Ми допускаємо незначну девальвацію гривні проти сьогоднішніх показників, яка б дозволила вирівнювати торговельний баланс", - говорить співрозмовник. При цьому чиновник відмовляється давати коментарі щодо курсу гривні у випадку початку фінансування дефіциту бюджету за рахунок купівлі Нацбанком боргових зобов'язань Мінфіну. "Не будемо про це говорити", - просить джерело.
У свою чергу опитані експерти стверджують, що девальвація національної валюти, у випадку початку незабезпеченої емісії гривні, може бути дуже глибокою. За словами одного з радників прем'єр-міністра, січневий бюджет більш ніж на 30% виконаний за рахунок незапланованих надходжень. Серед них експерт називає 1 млрд. грн. авансового перерахування в бюджет перевищення доходів над видатками НБУ і перерахування в бюджет 1,86 млрд. грн. від розмитнення газу НАК "Нафтогаз України" (ці гроші перебували на рахунку Держказначейства ще з кінця минулого року, але доходами бюджету були визнані тільки зараз).
У лютому цих незапланованих доходів бюджету просто не буде, і в уряду можуть виникнути труднощі з виконанням зобов'язань перед пенсіонерами, бюджетниками і незаможними. Що, власне, і стане стартовим сигналом для початку емісії.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що в цьому випадку девальвація гривні продовжиться. "Очевидно, ми й надалі будемо спостерігати девальвацію гривні. Важко зараз сказати, чи буде це плавна девальвація. Не виключаю, що гривня має потенціал для того, щоб пробити психологічну стелю 10 грн./$1", - заявив пан Бураковський. За словами експерта, реалістичні орієнтири середньорічного курсу цього року перебувають на рівні 9,5-10 грн./$. "Слабка економіка не може мати сильної валюти", - резюмує Ігор Бураковський.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас