Глобальні ринки: Фондові ринки падають, довгостроковий прогноз песимістичний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Фондові ринки падають, довгостроковий прогноз песимістичний

Фондовий ринок
468
Статистичні дані по США в понеділок були суперечливими, і створили нейтральне тло. Витрати на будівництво в грудні знизилися на 1,4% - більше, ніж очікувалося. Річна динаміка - мінус 3,6%. З іншого боку, значення виробничого індексу ISM у грудні виявилося краще прогнозів і виросло з 32,4 до 35,6. Індивідуальні доходи в грудні скоротилися на 0,2%, проти очікуваних 0,4%. У той же час, споживчі витрати скорочуються випереджальними темпами - значення індикатора в грудні скоротилося на 1% проти 0,6% у листопаді.
Однак нейтральна макростатистика США не змогла надати підтримку ні американським, ні європейським ринкам. Американський індекс DJIA втратив 0,8%, основний європейський індекс DJ Stoxx 600 упав на 2,6%. На ринки натиснула неготовність сенату одноголосно підтримати програму Барака Обами і той факт, що уряд США поки не дійшов згоди з приводу створення "поганого" банку. Єдиною гарною новиною для ринків з державного сектора став намір Обами передбачити додаткові умови для банків у рамках наступного траншу TARP - для одержання допомоги банки будуть змушені пом'якшити умови кредитування населення.
Лідерами падіння в Європі стали акції фінансових компаній. Barclays, який був одним з лідерів зростання минулого тижня, втратив 11% своєї вартості після того, як його інвестиційний рейтинг був знижений на два пункти. Негативний тиск на фондовий ринок чинили також дані з макроекономіки. Зокрема PMI (індекс менеджерів із закупівель) знизився до нового рекордного рівня - 32 пункту. Таким чином, рецесія продовжує диктувати свої умови фондовим ринкам, які не в змозі пручатися валу негативної інформації на корпоративному рівні. На даний момент можна зробити невтішні прогнози - як показує статистика, падіння ринку США в січні з великою ймовірністю є провісником негативної річної динаміки.
Прибутковості treasuries упали, однак зростання пропозиції поверне низькі ціни
Казначейські облігації США після істотного падіння в січні, у перший день лютого показали позитивну динамку завдяки негативним макроекономічним даним. Корекція цін також багато в чому пояснюється опором на ринку після довгострокового негативного тренда. Прибутковість десятилітніх і тридцятирічних бондів упала до 2,72% й 3,47%. У той же час динаміка короткострокового суверенного боргу США була негативною - прибутковість по місячним бондам виросла до 0,17%, найвищого рівня з листопада. Попит на борг можуть підстьобнути погані дані з безробіття, які вийдуть 6 лютого.
Однак зростання прибутковості повинен повернутися на ринок довгострокових суверенів вже найближчим часом. Казначейство США планує продати в 1Кв2009 р. 493 млрд. дол. боргу, що відповідає піврічному обсягу в 2008 р. та аналогічні темпи запозичень протривають весь рік.
Нафта продовжує падати, золото технічно скоректувалось
Ціни на нафту продовжують знижуватися з початку лютого. Падіння споживчих витрат у грудні і перенесення дати страйку на нафтопереробних заводах сприяли падінню вартості нафтопродуктів. Нафта з поставкою в березні впала нижче 41 доларів за барель. Одночасно Міжнародне енергетичне агентство заявило про намір знизити прогноз споживання нафти на поточний рік.
Дана новина тільки підтверджує песимістичні настрої на ринку, і ймовірність того, що на поточному тижні ми побачимо вартість нафти нижче 40 доларів за барель, росте. Ціни на золото, незважаючи на падіння фондових ринків і корекцію долара США, також знизилися, багато в чому через різке зростання ціни наприкінці лютого. Ринок виявився неготовий до таких цінових рівнів, і вартість золота опустилася до 902 доларів за унцію. Ми вважаємо подальший рух золота нижче 900 дол. за унцію малоймовірним.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас