Ющенко написав Стельмаху гнівного листа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко написав Стельмаху гнівного листа

Кредит&Депозит
15190
Президент України Віктор Ющенко вимагає від Національного банку України вжити заходів відносно банків, які не повертають депозити після завершення терміну, на який банки отримали кошти.
Як повідомляє прес-служба глави держави, про це говориться в листі Ющенка до голови Національного банку Володимира Стельмаха.
Президент повідомляє, що останнім часом одержує численні звернення вкладників, яким банки відмовляють у поверненні депозиту, незважаючи на те, що термін, на який банк отримав кошти, минув.
"Хочу підкреслити неприпустимість таких дій банківських установ в умовах складної фінансової ситуації. У відповідності зі ст. 41 Конституції України, право власності є непорушним, і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності", - відзначає Президент.
Ющенко попереджає, що виникнення ситуацій, коли громадяни позбавлені доступу до депозитів, по яких настав термін повернення, створює ґрунт для загострення соціальної напруженості, оскільки свідчить про неспроможність держави гарантувати реалізацію конституційного права володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Крім того, такі дії банків поглиблюють проблеми своїх клієнтів, зокрема тих, які в умовах зростання безробіття і падіння реальних доходів громадян, мають гостру потребу в цих коштах. "Зараз необхідно докласти спільні зусилля регулятора і банківських установ для поновлення довіри до банківської системи", - переконаний Президент.
Враховуючи важливість питання, Ющенко вимагає встановити перелік банків, які допускають неповернення або несвоєчасне повернення коштів, у порушення умов депозитних договорів, і ужити заходів впливу до цих банків відповідно до чинного законодавства.
Президент також просить вжити вичерпних заходів з метою недопущення надалі подібних випадків на вітчизняному ринку банківських послуг.
Як повідомляв УНІАН, НБУ постановою №319 від 13 жовтня заборонив дострокове розірвання договорів за вкладами банківських депозитів. За даними Нацбанку, відтік депозитів з 1 жовтня 2008 року (до прийняття постанови) з банківської системи склав 6,2 млрд. грн., або 2,7% від суми строкових банківських вкладів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас