Порошенко: Об'єктивний валютний курс повинен бути 7,7 грн за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Об'єктивний валютний курс повинен бути 7,7 грн за долар

Валюта
10230
Об'єктивний валютний курс повинен бути на рівні 7,7 грн за один долар. Про це заявив в ефірі каналу Tvi голова ради Національного банку України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба каналу. "Гривня сьогодні на підставі співвідношення попиту та пропозиції повинна бути 7 грн 70 коп. за долар", - відзначив П.Порошенко.
За його словами, це пов'язане з об'єктивними економічними показниками. Зокрема, різко погіршилися умови зовнішньої торгівлі України, що суттєво скоротило обсяги надходжень валюти. А також, кардинально змінився доступ до джерел фінансування - "інвестори більше не позичають", і це проблема всіх країн і ринків, що розвиваються, уточнив П.Порошенко.
Крім того, серед об'єктивних факторів, що впливають на валютний курс, голова ради Нацбанку назвала політичну кризу в Україні і непрозорі дії керівництва НБУ з рефінансування банків та інтервенційної політики.
Також П.Порошенко назвав помилковим рішення правління НБУ про зміцнення офіційного курсу гривні в травні минулого року, на яке тоді вперше в історії рада Нацбанку наклала вето. На думку П.Порошенка, тоді рішення НБУ "дестабілізувало курсову ситуацію в Україні, по-перше, і по-друге, невихід Національного банку на міжбанківський ринок з необхідністю скупити гарячі спекулятивні гроші, які в той час заходили в Україну, привів до того, що золотовалютні резерви нашої держави не наповнилися на додаткові 8-10 млрд дол., які б нам у даний момент були дуже потрібні".
У той же час, П.Порошенко звернув увагу на те, як девальвація гривні вплинула на окремі галузі. Він навів грудневі показники: відбулося 16% зростання споживання продукції українських металовиробників, у порівнянні з листопадом минулого року. "В умовах девальвації курсу виробництво металу перетворилося зі збиткового в прибуткове, і власники знову відкрили виробництво. Це не панацея. Але на сьогоднішній день, крім жахливих соціальних наслідків, які несе за собою падіння курсу національної валюти, це робить національну економіку більш конкурентоспроможною", - відзначив П.Порошенко.
Однак, він підкреслив, що нестабільний валютний курс не вигідний нікому: "Якщо курс вийшов з-під контролю і впав у два рази, це несе набагато більше загроз для економіки, ніж переваг. Але це проблема не тільки України", - заявив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас