Емісія здійсненна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емісія здійсненна

Валюта
7392
Україна приречена на те, щоб включити друкарський верстат Нацбанку і випустити мільярди гривень. Незабаром грошей не вистачить на зарплати та пенсії, а вже зараз їх не вистачає банкам для проведення платежів і виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами. Якщо фінансисти не одержать допомоги від НБУ, країну чекає крах банківської системи, параліч всієї економіки і стихійні бунти громадян, що вимагають повернути депозити.
Емісія і рефінансування - ці два слова стали страшилками політиків. Прем'єр-міністр лякає народ корумпованим Нацбанком, що роздає гроші близьким до президента банкірам, які наживаються на обвалі гривні. Супротивники Юлії Тимошенко лякають той же народ емісією - друкуванням грошей, що нібито влаштує прем'єр, поставивши своє керівництво НБУ. Емісія, мовляв, приведе лише до величезної інфляції і ще більшого обвалу гривні. У результаті кілька великих банків опинилися на межі краху, перелякані вкладники забирають гроші за першої ж нагоди. А яка ситуація насправді?
165 банків країни подали заявки на фінансову допомогу Нацбанку. Нагадаємо, всього в Україні 183 банки. Загальна сума необхідного їм рефінансування - близько 50-60 млрд. грн. Такі цифри називають банкіри, опитані "24". Посилаючись на небажання провокувати паніку, вони воліють не називати себе.
Більшість банків переживають зараз дуже важкі часи. Від багатьох, внаслідок погіршення їхніх міжнародних рейтингів, іноземні кредитори вимагають термінового повернення боргів. А українські громадяни та юрособи, починаючи з жовтня, вивели з банків майже шосту частину своїх вкладів - 60 млрд. гривень. Ростуть і показники прострочених кредитів, виданих банками. "Загальний обсяг неповернень зараз оцінюється в 20-25% від активів, тобто близько 160 млрд. грн.", - говорить заступник голови правління одного з найбільших банків країни.
При такому відтоку грошей дивно не те, що банки просять допомоги, а те, що вони ще живі. Вихід один: провести емісію, простіше кажучи, додрукувати необхідну суму.
У НБУ проблеми банків визнають, але реальну ціну порятунку банківської системи поки замовчують. "Ще не завершена аудиторська перевірка банків, і сума, необхідна для рефінансування, поки невідома", - повідомив "24" директор міжнародного департаменту НБУ Сергій Круглик.
Емісія може завдати шкоди економіці: виростуть ціни і, можливо, знову впаде курс гривні. Але за нинішньої ситуації в країні друкування грошей виглядає як менше зло. "Потрібно обирати, що небезпечніше - висока інфляція чи смерть банківської системи", - вважає перший заступник голови правління Промінвестбанку Ігор Францкевич. Він звертає увагу і на те, що уряди США та багатьох європейських країн вже почали друкувати гроші: вони надають багатомільярдну допомогу своїм економікам саме за рахунок додаткової емісії. Український уряд просто буде змушений піти на такий же захід. Інакше економіка не запрацює.
Чому крах банківської системи небезпечніший за інфляцію?
З руйнуванням банків буде зупинена величезна кількість платежів. Громадяни не зможуть одержати зарплату та заощадження, а підприємства - розрахуватися або одержати гроші за товари та послуги. Покупці почнуть вимирати як клас, а кількість тих, кому нема чого втрачати, почне стрімко зростати.
Значна емісія гривні суперечить нашим домовленостям з МВФ. Відповідно до домовленості з фондом, припустима додаткова емісія гривні цього року - 21 млрд. гривень. Якщо НБУ все-таки надрукує більше (банки, нагадаємо, мають потребу в сумі порядку 50-60 млрд. грн.), то наступний транш, близько $2 млрд., 15 лютого Україна може і не одержати. До речі, без грошей МВФ інший рецепт порятунку банківської системи країни - стабілізація курсу гривні та цін - неможливий. Стабільний курс гривні знизить кількість проблемних кредитів і поверне гроші вкладників у банки, впевнені деякі банкіри. От тільки відбудеться це не швидко. А банки можуть почати валитися вже зараз.
Нагадаємо, серйозні проблеми, з погляду міжнародних рейтингових агентств, зараз відчувають Надра Банк і Родовід Банк. Саме в них поки найнижчі рейтинги - CC, що розшифровується як "дефолт видається можливим". Проблеми Укрпромбанку вже змусили НБУ ввести там тимчасову адміністрацію. Вкладники всіх трьох банків вже кілька тижнів не можуть забрати свої гроші. Хто наступний? Вкладникам яких банків варто нервувати? Відповіді на ці питання залежать від того, яку суму вважатиме за потрібне надрукувати НБУ.
Борги із зарплати ростуть
За січень у державний бюджет надійшла ледь половина від планових нарахувань - це ще один аргумент для того, щоб друкувати гроші. Інакше незабаром не буде чим платити пенсії та зарплати. За оцінками опонентів прем'єра з Партії регіонів і секретаріату президента, діра в бюджеті цього року становить від 80 до 100 млрд. грн. Криза (а саме зниження експорту та імпорту) позбавила уряд двох традиційних джерел наповнення бюджету. Надходження від податкової скоротилися у два рази, приблизно в такому ж масштабі - збори митниці. Багато бюджетників - вчителі та лікарі вже зараз не можуть одержати зарплату за грудень. За офіційними даними Держкомстату, заборгованість із зарплати в країні до середини січня становила 1,1 млрд. гривень - рік тому було майже у два рази менше.
Банки - заручники
Торік Нацбанк вже надавав підтримку 135 банкам країни на загальну суму близько 42 млрд. грн. Тепер НБУ не може цього зробити без згоди уряду. Справа в тому, що згідно "Закону про бюджет України на 2009 р." НБУ може надати рефінансування банкам тільки за згодою уряду. Прем'єр Юлія Тимошенко свідомо внесла цю норму в бюджет, побоюючись, що гроші будуть роздаватися банкірам, лояльним до президента Віктора Ющенка, не для допомоги економіці, а для валютних спекуляцій.
По суті, питання рефінансування і виживання банківської системи країни, доля заощаджень мільйонів громадян стало і предметом торгу і піару двох суб'єктів президентської кампанії.
Влад Головін
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас