Експерти прогнозують незначний вплив підвищення ціни на газ на собівартість продукції метпідприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують незначний вплив підвищення ціни на газ на собівартість продукції метпідприємств

Енергетика
549
Експерти прогнозують, що підвищення ціни на природний газ вплине на собівартість продукції і рентабельність роботи металургійних підприємств.
"На мою думку, гірничо-металургійний комплекс витримає це підвищення. Тим більше, частка вартості газу в собівартості продукції ГМК набагато нижча, ніж у собівартості продукції хімічних підприємств, і може збільшитися десь на 1%", - сказав старший аналітик інвестиційно-фінансової групи "Сократ" Дмитро Хорошун.
Крім того, Хорошун допускає підвищення надбавок на газ протягом року, у зв'язку із заборгованостями Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
Аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Гайда вважає, що вплив нової ціни на газ буде залежати від того, наскільки метпідприємства використовують альтернативні газу енергетичні ресурси.
"Якщо говорити щодо впливу ціни на газ на собівартість продукції, то найбільший негатив буде в компаніях, які працюють на старих потужностях, у компаніях, у яких виробництво поставлене на мартени, а це ММК ім. Ілліча і "Запоріжсталь", але тут є другий фактор, багато виробників в Україні почали відмовлятися від використання природного газу в доменному виробництві ("Азовсталь", "ЄМЗ", "Запоріжсталь", "Арселор Міттал Кривий Ріг") і перейшли на кокс, причина - подорожчання цін на газ і падіння цін на кокс", - сказав він.
Також Гайда додав, що деякі підприємства впроваджують технології пиловугільного вдмухування, що дозволить їм повністю відмовитися від газу і перейти на більш дешевий вид палива - вугілля.
У свою чергу начальник відділу аналізу товарів ринків чорної металургії металургійного департаменту Державного інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" В'ячеслав Попов спрогнозував, що нова ціна на газ ускладнить метпідприємствам формування конкурентоспроможної ціни на свою продукцію.
"Може бути, ця ціна не така катастрофічна, як передбачалося раніше, однак і при такій ціні металургійні підприємства будуть зазнавати відчутних труднощів у формуванні конкурентоспроможної ціни на українську металопродукцію", - сказав він.
Попов вважає, що підвищення ціни на газ відіб'ється на рентабельності виробництва, враховуючи поточну ситуацію на ринку.
"Безумовно, ця ситуація не може не відбитися на рентабельності підприємств, зважаючи на те, що поточний рік починається далеко не так, як минулий. Що стосується динаміки цін на металопродукцію, то, якщо 2008 рік почався з інтенсивного зростання котирувань на основні види металопродукції, то в цей час ціни на металопродукцію на зовнішніх ринках перебувають далеко від високих значень середини минулого року, при яких металурги могли нівелювати вплив газового фактору", - відзначив він.
Попов додав, що собівартість продукції і рентабельність підприємств багато в чому буде залежати від того, наскільки швидко та ефективно підприємства перейдуть до використання альтернативних схем енергозабезпечення, наприклад, до застосування системи пиловугільного вдмухування замість газу.
Як повідомляло агентство, голова Національної комісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко спрогнозував кінцеву ціну природного газу для підприємств хімічної і гірничо-металургійної галузей 2 425 гривень за тис. куб. м.
НКРЕ встановила на 2009 рік граничні ціни на газ для промислових споживачів і бюджетних організацій 2 020,25 гривень/тис. куб. м і для підприємств хімпрому і ГМК - 1 899,25 гривень/тис. куб. м.
В 2008 році гранична ціна на газ для ГМК становила 1 425 гривень за тис. куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас