Діра на 3 мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діра на 3 мільярди

Казна та Політика
2600
В 2008 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України виріс більш ніж в 2 рази - до 11,9 мільярда доларів (6,7% ВВП) проти 5, 3 мільярди (3,7% ВВП) в 2007 році. У цілому за рік сальдо платіжного балансу склало -3,1 мільярда доларів.
Провальний квартал
Повністю провальним став IV квартал 2008 року, коли був зафіксований дефіцит як поточного, так і фінансового рахунку в розмірі -9, 3 мільярди доларів. "Відбувся відтік коштів населення з банків і переведення їх у валюту, - говорить аналітик інвестиційної компанії Astrum Мар'ян Федоришин. - Крім того, у жовтні різко виріс обсяг імпорту". В результаті Нацбанк був змушений покривати дефіцит платіжного балансу за рахунок золотовалютних резервів і кредиту Міжнародного валютного фонду.
Однак уже в грудні ситуація почала вирівнюватися і негативне платіжне сальдо зменшилося до -2, 3 мільярди доларів. Це у два рази менше від показників жовтня-листопада.
"Через зростання експорту і тривале скорочення імпорту дефіцит товарного балансу скоротився вдвічі - до 600 мільйонів доларів. У той же час фінансовий рахунок не покращився - його негативне сальдо дещо скоротилося до -1,7 мільярда доларів", - пояснює Федоришин.
2009-й у мінусі
Експерти прогнозують, що в 2009 році сальдо платіжного балансу трохи вирівняється. "Ми очікуємо, що дефіцит платіжного балансу складе цього року близько 1% ВВП, але цілком імовірно, що ми навіть вийдемо в плюс", - констатує економіст інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко.
За словами експерта, це буде можливо за рахунок різкого скорочення імпорту і падіння внутрішнього попиту на товари з-за кордону. Разом з тим скоротиться та обсяг прямих іноземних інвестицій. За прогнозами "Конкорд Капіталу", їх обсяг складе 7, 5 мільярди доларів проти 9,9 мільярда доларів в 2008 році.
"Здебільшого це будуть угоди злиття-поглинання", - відзначає Пархоменко. Зокрема в сфері банківського сектору. "З погляду платіжного балансу - це позитив. Буде приплив валюти в країну, але це однаково не зможе перекрити дефіцит фінансового рахунку", - пояснює Пархоменко.
Однак є і більш песимістичний прогноз. Директор зі стратегічного розвитку компанії UFC Capital Сергій Кульпинський стверджує, що цього року банкам доведеться погасити за кредитами близько 30-40 мільярдів доларів. "Сумніваюся, що ця сума буде кимсь рефінансуватися", - відзначає Кульпинський.
За оцінками НБУ, зовнішній борг, який повинні будуть погасити підприємства і банки в I кварталі 2009 року, становить 6, 2 мільярди доларів. "Зовнішній прямий державний борг, який повинен бути погашений в I кварталі, за нашими оцінками, становить близько 200 мільйонів доларів.
Якщо МВФ прийме позитивне рішення щодо наступного траншу в рамках кредиту, то приплив коштів рахунку операцій з капіталом у березні складе 2 мільярди доларів. Однак дефіцит платіжного балансу в I кварталі 2009 року очевидно збережеться", - вважає аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас