"ДПЕК": Подорожчання газу в енергетиці найбільше вдарить по "Київенерго" і теплокомуненерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ДПЕК": Подорожчання газу в енергетиці найбільше вдарить по "Київенерго" і теплокомуненерго

Енергетика
495
Найбільші українські теплові енергогенеруючі компанії не постраждають від істотного підвищення ціни на природний газ, оскільки вже багато в чому перейшли на альтернативні енергоносії - вугілля, мазут, вважає генеральний директор найбільшої в Україні приватної енергокорпорації "Донбаська паливно-енергетична компанія" ("ДПЕК", Донецьк) Максим Тимченко.
"Найсильніше постраждають енергокомпанії, що використовують газові блоки: мова йде про теплокомуненерго і "Київенерго", - сказав він журналістам у кулуарах "круглого столу" у Давосі, присвяченого філантропії в умовах кризи та організованого за підтримки Фонду Віктора Пінчука.
М.Тимченко відзначив, що "ДПЕК" уже практично повністю замінила газ, що використовувався для цілей "засвічення" вугілля, мазутом.
Він підкреслив, що при ціні більше 2300-2400 грн за 1 тис. куб. м мазут сьогодні впевнено стає більш вигідним енергоносієм, ніж газ.
Голова "ДПЕК" навів у приклад столичну енергокомпанію "Київенерго", одного з найбільших споживачів газу в електроенергетиці, яка вже довела частку мазуту до 50% і зрівняла її із часткою природного газу. За його словами, з урахуванням чергового подорожчання газу його частка в споживанні "Київенерго" продовжить скорочуватися.
У той же час М.Тимченко висловив думку, що без підвищення тарифів для населення теплокомуненерго не зможуть збалансувати свою діяльність після такого подорожчання газу. Він відзначив необхідність відходу від політики популізму, тому що вона на сьогодні не підкріплена ресурсами і просто приведе до погіршення якості послуг.
Ще одним наслідком значного підвищення ціни на газ він назвав імовірне виникнення дефіциту енергетичного вугілля. За словами гендиректора, після енергопрофіцитного четвертого кварталу 2008 року ситуація на вугільному ринку вже змінилася.
"Уже зараз відчувається дефіцит на окремі газові марки", - повідомив М.Тимченко.
Голова "ДПЕК" нагадав, що держава регулює ціни на вугілля, але при цьому висловив думку, що після подорожчання природного газу ціна на вугілля, "як мінімум, не опуститься".
"ДПЕК" делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) Рината Ахметова, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва, передачі і постачання електроенергії.
"ДПЕК" управляє ВАТ "Павлоградвугілля", ВАТ "Шахта "Комсомолець Донбасу" (видобуток вугілля), ТОВ "Моспинське вуглепереробне підприємство", ТОВ "ЦОФ "Павлоградська", ТОВ "ЦОФ "Кураховська", ТОВ "ЦОФ "Добропільська" і ТОВ "ЦОФ "Жовтнева" (збагачення вугілля), "Техремпоставка", "Східенерго" (виробництво електроенергії), "Сервіс-Інвест" і "ПЕС-Енерговугілля" (передача і постачання електроенергії).
"Східенерго" з 2002 року орендує в "Техремпоставки" Луганську, Кураховську і Зуєвську ТЕС, які "Техремпоставка" в 2001 році придбала у ВАТ "Донбасенерго".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас