Соколовський: Рішення про можливість і доцільність перегляду газових угод може прийняти тільки уряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Рішення про можливість і доцільність перегляду газових угод може прийняти тільки уряд

Енергетика
265
Рішення про можливість і доцільності перегляду або неперегляду угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про постачання і транзит газу може прийняти тільки уряд. Про це сказав Уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сьогодні на прес-конференції в Києві.
"Рішення про можливість і доцільності перегляду або неперегляду може бути прийняте тільки українськими владними державними установами, які мають на це повноваження", - сказав він, при цьому уточнивши, що "у даному питанні мова йде про уряд".
У той же час Б.Соколовський відзначив, що "Україна виконує і буде виконувати взяте на себе зобов'язання щодо транзиту російського природного газу через територію України".
Разом з тим він додав, що тепер "з іншого боку здійснюється експертний аналіз відповідності чинному українському і міжнародному законодавству" підписаних газових угод.
При цьому він висловив думку, що "підписані документи є дискримінаційними" стосовно України.
За його словами, підписана угода ставить дуже багато питань – чому базова ціна на газ для України найвища в Європі, чому низька ставка на транзит, чому не виконується досягнута восени 2008 року угода про трирічний перехідний період на європейські ціни на газ.
"Простіше всього було б, якби з боку уряду були дані прямі відповіді… Будь-яка влада, делегація повинна чітко відзвітувати своєму суспільству", - додав Б.Соколовський.
Як повідомлялося, 28 січня заступник голови Секретаріату Президента України Ігор Пукшин заявляв, що НАК "Нафтогаз України" має право звернутися у ВАТ "Газпром" із пропозицією внести зміни у відповідні пункти підписаних контрактів з метою приведення їх у відповідність із міждержавними угодами та встановлення рівноцінних паритетних відносин договірних сторін.
Відмова ВАТ "Газпром" внести зміни в контракти надасть право НАК "Нафтогаз України" звернутися в компетентний арбітраж - Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма для вирішення суперечки про внесення відповідних змін у контракти або для визнання дискримінаційних положень контрактів недійсними, відзначив І.Пукшин.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас