Найбільші енергокомпанії ЄС виступають за збереження контролю над трубопроводами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші енергокомпанії ЄС виступають за збереження контролю над трубопроводами

Енергетика
600
Німецька енергетична компанія RWE AG та австрійський нафтогазовий концерн OMV AG після недавнього зриву постачання газу з Росії заявили про те, що запропонований Європейським союзом план відмови енергокомпаній від контролю над трубопроводами не повинен бути реалізований, повідомляє Bloomberg.
Суперечка між Росією та Україною про постачання газу в Європу заблокувала транзит "блакитного палива" у більшість країн ЄС протягом двох холодних січневих тижнів, у результаті чого виник дефіцит енергоресурсів, а запаси в підземних сховищах виснажилися. RWE і OMV контролюють постачання значного обсягу російського газу в Європу через свої газопроводи.
Справа в тому, що ще в червні минулого року міністри енергетики країн ЄС досягли попередньої згоди про те, що надалі енергетичні компанії повинні відмовитися від контролю над мережами доставки енергоносіїв. Прихильники подібного "розчленовування" говорять, що це усуне бар'єри для нових учасників енергетичних ринків.
Віддалення постачальників енергоресурсів від газопроводів може затримати необхідні дії під час можливої кризи. Наприклад, у цьому випадку з моменту початку подачі газу з компресорної станції до поновлення нормального потоку через трубопровід може знадобитися до двох тижнів, говорить голова відділу постачання RWE Штефан Юдиш (Stefan Judisch).
Під час газового конфлікту RWE відправляла 6,25 млн. кубічних метрів палива на день у Словаччину, яка, завдяки цьому, зуміла обігріти житлові будинки і підтримати функціонування екстрених служб. Компанія одержувала додатковий газ від своїх конкурентів і з підземних сховищ, продаючи його Чехії і сусіднім зі Словаччиною країнам зі знижкою.
Червнева угода щодо “поділу” постачальників і трубопроводів, проте, була не такою вже й строгою, тому що пропозиція про те, що компанії повинні в примусовому порядку продавати трубопроводи не пройшла. Ця пропозиція Великобританії і її союзників була заблокована на вимогу Німеччини та Франції.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас