"Ъ": Договори "Нафтогазу" з "Газпромом" перевірять на розрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Договори "Нафтогазу" з "Газпромом" перевірять на розрив

Енергетика
1039
Учора секретаріат президента (СП) заявив, що договори про постачання і транзит газу між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" не відповідають українському законодавству, що є приводом для їх анулювання Стокгольмським судом. Практикуючі юристи вважають, що викладення СП нереалізовані на практиці, а в "Нафтогазі" заявляють, що не мають наміру звертатися в Стокгольмський арбітраж.
Із заявами про необхідність перегляду договорів про транзит газу і його постачання в Україну, укладених 19 січня, секретаріат президента виступив відразу після оприлюднення текстів цих документів. На думку СП, голова "Нафтогазу" Олег Дубина не мав повноважень для підписання контрактів, які денонсують існуючі міжурядові угоди. Учора СП оприлюднив детальний аналіз юридичних можливостей для судового розриву договорів між "Нафтогазом" і "Газпромом". Як відомо, згадані угоди передбачають можливість заперечування в Арбітражному суді торговельної палати Стокгольма.
Юристи СП відзначили, що, незважаючи на підписання договорів 2009 року, залишаються чинними також міжурядові договори 1994, 2000 і 2001 років, що регулюють різні аспекти постачання і транзиту газу. Ці договори були ратифіковані парламентом і мають більш високу юридичну чинність, ніж договори між господарюючими суб'єктами. Старі міжурядові угоди багато в чому суперечать новим договорам - наприклад, договір, укладений в 2000 році, установлює вартість понадконтрактного газу в розмірі $80 за тисячу кубометрів. Тепер же ставка перестала бути фіксованою, а розраховується за спеціальною формулою. Враховуючи це, договори 2009 року повинні бути визнані нікчемними, вважають у СП.
Втім, у договорі між "Нафтогазом" і "Газпромом" окремо застережений порядок дій у випадку, якщо його окремі положення будуть скасовані судом: договір у цілому продовжує діяти, а оскаржені пункти повинні бути замінені аналогічними, що передбачають "такий же економічний результат". Враховуючи це, у СП запропонували механізм анулювання договору в цілому. Юристи СП стверджують, що у шведському праві є можливість скасування "дискримінаційних договорів", якщо вони були укладені в "несприятливих для однієї зі сторін умовах". Такою умовою в СП вважають тиск російської сторони, що припинила на початку січня постачання газу в Україну.
Тим часом юристи вважають, що сценарій, запропонований СП, не вдасться реалізувати на практиці. "Мені невідома практика скасування договорів з такою аргументацією. Я допускаю, що шведське право передбачає таку норму. Але це тільки теоретично, а в реальному судовому процесі 'Нафтогазу' буде вкрай складно довести свою правоту", - заявив Олег Альошин, партнер юридичної компанії "Василь Кисиль і партнери".
Не мають наміру прислухатися до СП і в "Нафтогазі". "Питання звернення до Стокгольмського арбітражу сьогодні не розглядається", - заявив прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський. Землянський відзначив, що договори підписувалися "виходячи з економічної доцільності", тим самим відкинувши версію, що умови постачання і транзиту були нав'язані українським переговорникам під тиском російської сторони. А Кабмін учора прийняв постанову про підтримку газових контрактів. "Після таких заяв, повірте мені, ніякий суд не візьме на себе відповідальність за розрив договорів", - вважає Альошин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас