Поки палає свічка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки палає свічка

Енергетика
2269
Монополіст залишив п'ять поліклінік і десяток шкіл столиці без електрики. Мерія демонструє повну нездатність впоратися з проблемою. Альтернативу - приватну медицину та освіту - влада давить тарифами на оренду та комунальні послуги.
Сьогодні столичні медики влаштують страйк. Поки тільки попереджувальний і на робочих місцях, але незабаром терпіння медпрацівників може лопнути. "Так, ми за законом не можемо страйкувати, але й працювати так більше неможливо", - не приховує роздратування лікар однієї з поліклінік Голосіївського району.
Так само як і всі його колеги з державних медустанов, він не одержав зарплату за грудень, а про 40-процентну муніципальну надбавку до ставки в 1500 гривень попросили навіть не згадувати. Але навіть не це найбільше обурює терапевта. Днями Київенерго почало відключати злісних неплатників, а з десяток поліклінік і шкіл - саме в чорному списку. І зовсім не тому, що відмовляються платити. Просто мерія не змогла відшукати кошти на оплату комунальних послуг для бюджетних установ. А в поліклінік своїх грошей, щоб погасити борги, немає. Кошти енергетикам повинні перерахувати з бюджету.
Головний лікар поліклініки №2 Шевченківського району столиці Ольга Горбунова зізнається, що вже третю ніч майже не спить. У ніч з п'ятниці на суботу її розбудив дзвінок чергового, який повідомив, що її поліклініка відключена від електропостачання. "Довелося піднімати начмеда, головного лікаря СЕС, щоб вирішити, куди терміново перевезти вакцину. Адже холодильники теж не працювали", - згадує Ольга Володимирівна. На щастя, виручила лікарня при заводі "Артем" - серед ночі її співробітники прийняли майже п'ять тисяч доз вакцини для малят.
У понеділок лікарі поліклініки змушені були працювати в темряві і холоді - система опалення без електрики теж не працювала. Прийом вели лише терапевти, тому як інструменти, які потрібні майже всім вузьким фахівцям, неможливо було простерилізувати.
Головний лікар зіскребла з рахунків на платні послуги все, що змогла, але й цього виявилося мало. "Наш борг становить 27 тис. грн. Так, ми обслуговуємо клієнтів страхових компаній, але ж це невеликі гроші. З горем навпіл знайшли 22 тис., залишок пообіцяв мер. Електрику нам увімкнули, але я не впевнена, що найближчим часом не відключать знову", - говорить Горбунова.
Відключили незаконно
Нещодавно Київенерго оприлюднило список злісних неплатників, але, як з'ясувала "24", виховні заходи застосували не до всіх - приблизно до п'яти медустанов і десятка шкіл. Чому постраждали поліклініки, Юрій Бондар, глава постійної комісії з ЖКГ і керівник Київенергохолдинга, куди донедавна входило Київенерго, пояснює просто: "Там не лежать пацієнти". За його словами, існує так звана екологічна броня, до неї входять ті установи, відключати які можна в останню чергу: лікарні, наприклад. "Київенерго не може нескінченно проявляти милосердя. І взагалі, поліклініки самі винні - треба було підписувати договори про реструктуризацію боргу", - продовжує Бондар.
Втім, швидше за все, винна мерія та її політика: восени минулого року мер Леонід Черновецький дозволив продати 12% акцій Київенерго, що залишилися в міста. Тепер монополіст повністю в приватних руках і йому нічого не варто поставити місто на коліна. За словами Івана Плачкова, екс-керівника Київенерго, більше 40% акцій Київенерго належать структурам Рината Ахметова. "І хоча в нього не більша частина акцій, у реальності управляє всім донецький олігарх", - говорить Плачков.
Тим часом в мерії лише розводять руками. "Відключення незаконне, - кричить Людмила Качурова, начальник Головного управління охорони здоров’я КДМА. - Є постанова Верховної Ради від 2000 р. Відповідно до неї, відключати будь-які медичні установи від світла і тепла категорично заборонено. Але Київенерго це не указ, вони вибирають найслабкіших і незахищених".
Бог допоможе
Жертвами Київенерго стали не тільки медики, але й школярі. Наприклад, у понеділок без електрики залишилися дев'ять навчальних закладів. У школі №270 вже закрили їдальню, дзвінки подають звичайним дзвіночком, а перші уроки й зовсім скасували - занадто темно. Учителі дуже сподіваються, що незручності закінчаться від дня на день. Адже заступник мера Анатолій Голубчено відправив Київенерго гарантійного листа, в якому обіцяє перерахувати відомству 20 млн. грн. до 1 лютого. Щоправда, борг столиці перед енергетиками перевалив вже за мільярд. "Відключення світла для лікарень - це фантастика", - заявляв мер Леонід Черновецький ще тиждень тому. А днями він зустрівся з головними лікарями всіх медустанов і вручив їм...Євангеліє. Мабуть, натякав на те, що допомогти медикам тепер може тільки Бог.
Приватники теж плачуть
Постраждала від мерії й приватна медицина. Як сказав Ігор Скурихін, керівник клініки "Медиком", орендна плата та комунальні послуги для них зросли у два-три рази. Тому клініка змушена підняти ціни як мінімум на 10%. Хоча й нинішні розцінки на послуги приватних клінік далеко не низькі. У середньому УЗД обійдеться 180 грн., консультація фахівця - 200 грн. (повторна - 120), рентген - 200 грн., лабораторне дослідження - 150 грн., зокрема загальний аналіз крові - 100 грн.
Марина Петик
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас