По банках ударять репутацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По банках ударять репутацією

3813
Рейтингові агентства напустилися на фінансовий сектор: за півтора місяця вони погіршили свої оцінки і прогнози майже для трьох десятків банків. Найбільше в цьому відзначився Moody's Investors Service, що знизив зі "стабільного" до "негативного" прогнози з 19 українських фінустановах.
Найсуворішим виявився Fitch Ratings, що не тільки знижував, але й відкликав свої рейтинги (з Надра Банку), їх клич підхопили й українські колеги. "За 2008 рік ми знизили кредитні рейтинги дев'яти банкам і погіршили прогнози 26 рейтингів з кредитах і боргових інструментів. Ми не виключаємо подальшого перегляду оцінок при збереженні негативних тенденцій у фінансовій сфері та економіці країни", - повідомив фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик.
Експерти виділяють кілька причин погіршення репутації нашого фінансового сектора. "Українські банки відчувають цілу низку проблем, з яких варто виділити скорочення припливу коштів з приватного сектора, втрату довіри з боку вкладників та суттєве падіння курсу нацвалюти", - пояснив старший кредитний фахівець банківської групи агентства Moody's Ярослав Совгіра.
"Думаю, важливим фактором стала і ситуація з боргами: банки набрали досить багато грошей у кредит, і продовжувати ці запозичення ніхто, схоже, не збирається. Це породжує ризики зменшення ліквідності системи", - доповнив його заступник директора рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. Крім всього іншого, фінансисти впевнені, що, даючи оцінку роботи наших фінустанов, агентства аналізували макроекономічну ситуацію.
"Напевно не залишився без уваги той факт, що зміни на світових сировинних ринках негативно позначилися на економіці нашої країни. Також на рішення аналітиків вплинула тривала політична нестабільність в Україні", - розповіла аналітик з боргових ринків ІК "Трійка Діалог" Катерина Сидорова.
Фінансисти визнають, що в міру загострення напруженості в суспільстві і посилення паніки між вкладників, які продовжують вилучати свої заощадження з банківських рахунків, споживачі все частіше звертають увагу на погіршення оцінок рейтингових агентств. "Найчастіше їх думка виявляється чи не єдиною об'єктивною оцінкою ризиків, особливо для приватних інвесторів і вкладників", - відзначив Віктор Шулик. Погіршення репутації фінустанов виллється у відчутні наслідки для банків-позичальників. Деякі з них все ще сподіваються на продовження синдикованих кредитів іноземних фінустанов.
"Зниження рейтингів закриває для банків міжнародні ринки. Тому перша реакція керівників фінустанов - це активний пошук коштів або стратегічних інвесторів для продажу акцій банків", - розповів аналітик Dragon Capital Віталій Ваврищук.
Одночасно із закриттям банку зі зниженим рейтингом кредитних лімітів росте ймовірність припинення й інших операцій. Наприклад, іноземні партнери можуть скоротити обсяги продажу їм готівкової іноземної валюти. Наприкінці 2008 р. європейські банки вже зменшували ліміти по валютних операціях, і наші фінустанови не могли збільшити обсяги завезення в країну долара та євро.
"Також після погіршення рейтингу до банків можуть висуватися вимоги щодо дочасного погашення їх облігацій (якщо це дозволяється умовами емісії)", - сказав виконавчий директор KBC Securities Ukraine Петро Антропов.
Найближчим часом експерти не прогнозують поліпшення рейтингів українських фінустанов. Більшість опитаних фінансистів очікують подальшого погіршення оцінок іноземних і вітчизняних агентств. За їх словами, підстав для цього більш ніж достатньо.
"Більше 70% споживчих кредитів наші банки надали населенню в доларах, курс якого помітно виріс. На тлі зменшення реальних доходів населення і скорочення зайнятості вартість їх обслуговування для багатьох позичальників стає непід'ємною. А це створює передумови для збільшення проблемної заборгованості на балансі: за різними оцінками, в 2009 році її частка в банківському портфелі може зрости до 25-30% (з нинішніх 9-10%)", - відзначив Віталій Ваврищук. За прогнозами, рейтингові агентства можуть почати нову кампанію з погіршення своїх оцінок для українських фінустанов у квітні-травні.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас