Ірак прагне в 2009р збільшити експорт нафти до 2 млн барелів на добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак прагне в 2009р збільшити експорт нафти до 2 млн барелів на добу

Енергетика
270
Ірак прагне в 2009 році збільшити експорт нафти до 2 млн барелів нафти на добу, пише іракська газета Azzaman з посиланням на міністра нафти Хуссейна аль-Шахрістані, який взяв участь у відкритті нових установок на найстаршому в країні НПЗ Dora потужністю 100 тис. барелів на добу.
За його словами, Ірак також буде здатний задовольнити внутрішні потреби в нафтопродуктах до 2010 року.
Як пише видання, з американського вторгнення в 2003 році Ірак витрачав мільярди доларів за рік на імпорт палива. Акти саботажу і зношена інфраструктура привели до істотного зниження переробних потужностей.
Міністр відзначив, що "Ірак стане головним експортером нафтопродуктів, замість того, щоб бути імпортером, і заробить більше прибутку". Х. Аль-Шахрістані додав, що іракські НПЗ повинні бути здатні до задоволення внутрішніх потреб у гасі і бензині цього року, зокрема, "через удосконалення і доповнення, зроблені недавно на НПЗ Dora".
Ірак експортує в середньому 1,5-1,8 млн барелів нафти на добу. Внутрішні потреби в нафті оцінюються в 700 тис. барелів на добу. При планованому експорті 2 млн барелів на добу Ірак повинен добувати 2,7 млн барелів нафти на добу, що деякі аналітики вважають нездійсненним, відзначає газета.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас