Давос-2009 - державний масштаб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос-2009 - державний масштаб

1391
Глобальна фінансова криза продиктувала організаторам Всесвітнього економічного форуму, що відкривається в середу у швейцарському Давосі, не тільки основні питання порядку денного. Міняється сам дух заходу, що із царства всесильних топ-менеджерів транснаціональних компаній перетворюється у вотчину державних діячів. Коли долю титанів бізнесу, а заразом і всієї світової економіки в цілому фактично тримають у своїх руках уряди найбільших країн, корпоративний гламур поступається місцем державному підходу.
"Маятник качнувся, і реальна влада повернулася до урядів", - констатує засновник і глава ВЕФ Клаус Шваб в інтерв'ю International Herald Tribune. Він не сумнівається, що нинішня криза - найсильніша за роки існування форуму.
"Закулісна" програма Давосу-2009 виглядає набагато скромніше форумів останніх років. Вечірок за участю супермоделей і зірок Голівуда компанії-спонсори, притиснуті кризою, цього року не планують: навіть якщо на це є гроші, у моді зараз скромність.
Світова столиця
На період з 28 січня до 1 лютого альпійський гірськолижний курорт Давос-Клостерс фактично перетвориться на якусь подобу світової столиці. На "антикризовому" форумі планують з'явитися більше 40 глав держав та урядів. Ніколи за всю свою історію, що бере відлік в 1971 році, такого напливу топ-чиновників давоський саміт не бачив. При цьому як мінімум кілька гостей входять у "вищу лігу" світових лідерів.
Як очікується, у Давос приїдуть прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, прем'єр Держради КНР Вень Цзябао, канцлер Німеччини Ангела Меркель, голова британського уряду Гордон Браун, глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, президент України Віктор Ющенко, Казахстану - Нурсултан Назарбаєв, Ізраїлю - Шимон Перес, прем'єр Туреччини Реджеп Ердоган, глава уряду Польщі Дональд Туск, президенти і прем'єр-міністри Азербайджану, Вірменії, Чехії, Литви, Латвії, Мексики та інших країн. Відвідають форум і керівники найбільших міжурядових і міжнародних організацій - глава МАГАТЕ Мохаммед Ель Барадеї, голова Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше, генсек ОЕСР Анхель Гурріа, президент Всесвітнього банку Роберт Зеллик.
Нова американська адміністрація, від чиїх дій зараз багато в чому залежить розвиток ситуації у світовій економіці, вирішила не відволікати серйозні сили від боротьби з кризою на внутрішньому фронті. У Давосі адміністрацію Барака Обами в єдиному числі буде представляти радник Валері Джаретт. Головний економічний радник нового президента США Лоуренс Саммерс, а також радник з національної безпеки Джеймс Джонс у Давос у підсумку вирішили не їхати. Однак навіть незважаючи на слабке представництво США, рівень Давосу-2009 дозволяє йому звисока дивитися на своїх колег-конкурентів, навіть на Санкт-Петербурзський економічний форум, що стрімко набирає статус
Відвідають ВЕФ і видні представники світової еліти недавнього минулого - екс-президент США Білл Клінтон, колишній прем'єр Великобританії Тоні Блер, а також колишній генсек ООН Кофі Аннан.
Корпоративні гіганти
Криза змусила по-новому глянути на роль лідерів корпоративного світу у світовій економіці. І хоча десант топ-менеджерів глобальних компаній у Давосі-2009 буде ніяк не меншим, ніж у попередні роки, можна припустити, що у своїх графіках вони відведуть набагато більше часу заходам за участю decision maker'ов, якими останнім часом стали чиновники і держбанкіри, ніж світським вечіркам і лижним прогулянкам.
У колективні міркування про шляхи виведення світової економіки з кризи в Давосі поринуть глави таких компаній і банків, як Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, Renault, News Corp, Alcoa, Rio Tinto Alcan, Deutsche Bank, Telenor, Societe Generale, Unicredit, HSBS, Coca Cola, Nestle і багатьох інших. Суворим професорським поглядом за тим, що відбуватиметься, буде спостерігати Нуріель Рубіні, провісник кризи з Нью-йоркського університету, за виступами якого після вдалого торішнього прогнозу ринок тепер стежить, затамувавши подих. Умовляти колег-бізнесменів не скорочувати витрати на добродійність і науку в епоху кризи доведеться засновникові Microsoft Біллу Гейтсу.
Російська бізнес-делегація в Давосі, не в останню чергу завдяки тому, що на форум їде прем'єр-міністр, буде досить представницькою. Як очікується, у неї ввійдуть президент Ощадбанку (РТС: SBER) Герман Греф, голова правління ВТБ (РТС: VTBR) Андрій Костін, керівник "Роснано" Анатолій Чубайс, власник "Базового елемента" Олег Дерипаска, глава "ЛУКОЙЛа" (РТС: LKOH) Вагіт Алекперов, основний акціонер АФК "Система" (РТС: AFKS) Володимир Євтушенков, голова наглядацької ради "Трійки Діалог" (РТС: TROY) Рубен Варданян, гендиректор "Вимпелкома" (РТС: VIMP) Олександр Ізосімов та інші.
Рідкий шанс на ностальгічне спілкування з капітанами російського бізнесу одержить засновник Hermitage Capital Білл Браудер, якому вже більше трьох років відмовляють у в'їзді на територію РФ.
Антикризова програма
Попередня програма Давосу-2009, що стартує 28 січня і завершиться 1 лютого - це майже 100 сторінок тексту. Назва у форуму має на увазі оптимістичний погляд організаторів на речі - "Формування посткризового світу" ("Shaping the Post-Crisis World"). Однак перш ніж взятися за питання "посткризового" розвитку, учасникам ВЕФ доведеться з'ясувати, що ж все-таки привело до економічного колапсу і як його перебороти - цим темам присвячено ніяк не менше панельних дискусій.
Теми, не пов'язані з кризою прямо, у програмі Давосу можна перерахувати по пальцях однієї руки. З них тільки проблема евтаназії, якій присвячена окрема панель, до економіки відношення не має зовсім.
Володимир Путін за кілька днів до старту Давосу в інтерв'ю агентству Bloomberg розповів про деякі тези, які планує озвучити в ході ВЕФ. Так, за словами прем'єра, він має намір заявити про необхідність вироблення єдиних правил і стандартів у світовій економіці, зокрема - про уніфікацію на світових фінансових ринках. "Ми говоримо про необхідність об'єднання зусиль і вироблення якихось єдиних правил. Про що, з погляду Росії, повинна йти мова? Ну, насамперед, потрібно говорити про вироблення єдиних стандартів у світовій економіці, включаючи національні сектори цієї економіки", - сказав Путін.
Він нагадав, що країни Євросоюзу виробили для себе певні правила і намагаються їх дотримуватися. "Я, наприклад, маю на увазі дефіцит бюджету. Ви знаєте про певні домовленості, про відповідні планки, але в цілому у світовому масштабі таких правил немає, а вони, загалом, грали б стабілізуючу роль. Тільки Російська Федерація майже 50% своїх золотовалютних резервів тримає в американській економіці, і нам не байдуже, який буде дефіцит бюджету Сполучених Штатів в 2009 році", - відзначив прем'єр.
За його словами, "ми цілком можемо і маємо право говорити про якусь уніфікацію на світових фінансових ринках", хоча й тут "повної уніфікації домогтися неможливо".
Також Путін має намір порушити питання про створення нових резервних валют у додавання до нинішніх - долару та євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас